04 februar 2014

Haven og jord i hovedet..

 

 

 

 

IMG_3396

 

Søndag var vejret jo mildt, solrigt og bare fantastisk. Over middag krøb jeg i tøj og støvler, og gik i haven. Kun voldsom regn og vild blæst kan generelt holde mig indendøre nu om dage, og det var ren manna for sjælen at rode i blade og lede efter liv.

 

IMG_3374

Nede i baghaven står en kæmpe kastanje. Ikke ( selvfølgelig, da INTET kan slå Alsøvej i mit hjerte..) så smuk og velformet, som den jeg har sagt farvel til, men dog alligevel imponerende og statelig. Under den ligger et tykt lag af blade. Umiddelbart ser det ud til, at laget er flere sæsoner gammelt, hvilket betyder næringsrig kompost til mig i fremtiden. At haven ikke har været brugt eller holdt, betyder så også, at lige netop dernede i bunden af matriklen og under kastanjen, ja der er det nærmest en lille skovbund jeg har. Ikke helt dårligt når haven er så stor som den er, for jeg vil nu planlægge at beholde de kvm, som et område med vild vækst. Har planer om noget med at strø en frodig blandning af sommerblomster og græsser ud over jorden, og se om det ku ende med at se lidt ud som den grøftekant jeg så sidste år. Husker I den:

IMG_5445IMG_5449IMG_5450IMG_5456IMG_5459IMG_5462IMG_5463Jeg HAR frø i rå mængder i år, og mangler bare lidt forskellige smukke græsser, men det ordner sig nok. Under alle omstændigheder skal baghaven altså se sådan ud. Så kan jeg gå derned hver dag og bare plukke buketter, samtidig med at jeg ikke skal bruge så meget energi på at passe det område. Hvis alt ellers går som jeg vil..

 

 

For nu og indtil videre, er der meget at gøre inden jeg når dertil. Jeg har taget fat på at, rive og samle og fjerne laget af blade. Det bliver gemt i en bunke, der hvor ingen alligevel kommer, nemlig ved siden af min matrikel, og bagved naboens have, som aldrig bliver benyttet. Ved siden af har jeg den kæmpe bunke af træflis, jeg fik ud af at fælde de tre-fire meter høje buske i december.

IMG_2454

IMG_2464

IMG_2599

Jeg ved ikke helt endnu, hvordan jeg bedst kan bruge flisen, men jeg vil ihvertfald ikke af med det. Det MÅ kunne bruges til noget fornuftigt i den mildest talt halvdøde havejord/have jeg har fået fingrene i.

 

Under bladene er den smukkeste jord med en million små blomsterskud på vej. Om ikke andet har laget forhindret ukrudt i at brede sig, men også græs har jo ikke kunnet overleve, så det er nærmest et helt nyt spot jeg kan tage fat på. Jeg tænker og lægger planer gør jeg.

IMG_3375

IMG_3376IMG_3377IMG_3378

I det hele taget er tiden brugt i haven uanset vejr og vind, den bedste på døgnet. Der er IKKE plads til andet i hovedet end rive og trillebør med indhold, så I kan faktisk med rette sige, at jeg ikke har andet end jord i hovedet, når jeg går udenfor HA! 

 

Jeg elsker det. Tager hver lysstribe ind. Hiver i solens stråler og indånder den kølige luft med begær. Derude ER jeg bare. Ganske enkelt.  Og nu trækker jeg i klunset og går derud igen. Solen skinner nemlig. Det skal benyttes..

IMG_3401

6 kommentarer:

 1. Flisen skal du selfølgelig bruge til at lægge, der hvor du skal have stier. mellem blomsterne. En skovhave er noget af det skønneste. Sommerblomsterne vil gro et andet sted i din have med mere sol. Prøv at google "skovhaver" og se hvor mange planter og blomster, der vil gro i skovhaven, det er mange forskellige. Prøv f eks martagonliljer, du kan få nogle løg af mig, hvis du ikke finder dem tættere på, hvor du bor. Ja ja Henriette, når vi skal i haven, er der ikke mangel på energi, hvis der så bare var nogen, der havde lavet mad inde i køkkenet mens man selv har knoklet i haven. Hvem gider at gå ind og svinge gryder, jeg gør ikke. Tænk at gå ind til et dækket bord med dejlig mad. Åh der er nogen, som er heldige, det er for det meste mænd. Hilsen fra Mette.

  SvarSlet
 2. Sikke en energi du har..:-)
  Her oppe i det nordjyske vil det vare længe før sneen er væk. Men vi har jo fået nok for hele hele landet.
  En skovhave er dejligt og sikke fint hegn du har mod den nederste nabo.
  Bare det havde gået helt op til huset så havde du været mere ugeneret af din nærmeste nabo.
  Nå men haven må jo vente til vi kan komme til den og det er mere end nok at tage sig til inde i huset.
  Her er tit håndværkere og vi får skiftet både døre og enkelte vinduer i øjeblikket.
  Hele huset skal males både indvendig og udvendig i år.
  Men når vi har så mange dyr som vi er vi nødt til at tage det i etaper for vi skal jo kunne være her alle sammen samtidigt..;-)
  Skønt for dig at lægge planer og dejligt at du har en have der er overskuelig stor..:-)
  Den er jo bedre end medicin for dig..:-)

  Fortsat god arbejdslyst der ude..:-)

  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
 3. Hej
  Du skal ikke regne med, at der kan gro sommerblomster under kastanien, da kastanien vil skygge alt for meget, men tænk på det som en plet, hvor der er dejlig skygge i de hede sommertimer.
  Mvh. Kristine

  SvarSlet
 4. Hejsa..

  Ej hvor er jeg misundelig..

  Jeg har i flere år gerne ville ha havde, men er endnu ikke kommet dertil.
  Jeg er stå træt af at bo i lejligheden og håber at vi i år kan finde noget andet at bo i og der skal bare være en have til. ;)

  Knus <3

  SvarSlet
 5. det er så dejligt for sig at du har den have :)

  SvarSlet
 6. Det ser ud til at være en skøn plet du hat fået der. Engblomster kan ikke gro i skyggen. Men det er der masser af andet der kan :-) Til efteråret kan du lægge en masse forårsløg af dem du elsker allermest.De har dem altid i netto. Glæd dig over at du har en have. Haveterapi er noget af det bedste der findes. Nu har vi kun februar tilbage og SÅ kommer den første forårsmåned. Selv om den kan være kold så ved vi dog at foråret er der.

  K.h. Lone

  SvarSlet