22 marts 2013

Strik en trøje oppefra og ned/ top-down knitting

 

 

 

 

IMG_3301

Flere spørger til, hvordan det nu lige er man gør det. Jeg selv og mange andre bruge ofte den metode til at strikke sweatre, kjoler og cardigans med. Det gør vi selvfølgelig fordi vi kan lide raglanfaconen, men allermest fordi man dybest set kan forme sit strik så det passer til een selv, uden at skulle regne for meget. Når man først har fundet fidusen ( som er ligetil..), så er det bare om at beslutte hvilke finesser der skal være i forløbet.

 

Det hele handler om hvor mange masker du vælger at slå op, OG hvor du sætter dine maskemarkører.

 

Markørerne skal i for at man kan orientere sig i forhold til hvor forstykke, ryg og skuldre skal ja.. markeres.  Sagt på en anden måde, bare kast jer ud i det, for det er neeeemt.

 

Jeg kan ikke lave en præcis DIY, men jeg kan forklare på min egen måde, og så jeg håber at I bliver lidt klogere på metoden, og tør gå igang.  Here goes:

 

Man slår altså op. Maskeantal afhænger af, om man vil have en tæt halskant eller en bredere en, der begynder mere ud mod skuldrene. Jeg ville jo lave en sommersweater, men slog for lidt masker op, så det endte med at jeg fik en hals som gik for langt op. Det så sådan her ud:

IMG_3187

Som man kan se, er der flest masker bagpå og foran, og færre hvor skuldrende begynder. Fidusen er de fire verdenshjørner. Det antal masker der skal slås op, skal deles op sådan her feks:

( min egen str, som er str 46)

IMG_3302

Min egen amatøragtige skitse til den sweater jeg nu er godt i gang med. Den begynder længere nede og bliver en, hvor hals og skuldre er blottet sån ca. Der er lige mange masker for og bag, og så er der det halve fordelt på de to skuldre. Når man vil ha sådan en udskæring, så slår man flere masker op end den løsning, der er på første billede.

 

Når man så har slået op og sidder med maskerne, strikker man første pind som man nu beslutter. Nemmest er en retpind og så er det bare at tælle. 1, 2, 3, …   husk at markere når I rammer masken der skal dele hjørnerne. Man kan også vælge lige at strikke et par omgange inden markørene placeres, det giver en lille kant for sig selv.

 

Nu begynder det sjove.

 

Uanset hvilket mønster I har lyst, evner eller mønster til, så skal I, når I når hen til maskemarkørene, tage een maske ud på hver side. Bedst bliver resultatet hvis I slår masken om/tager ud ( metode efter behag ), lige INDEN den sidste maske før makøren. Så bliver der nemlig to tætte masker i mellem, som dermed både gør det hele lidt mere fast at se på, men også giver en fin lige linie ned langs det der nu bliver til raglanfaconen.

IMG_3187

Igen.. her kan I se hvad jeg mener. I dette tilfælde har jeg så strikket en snoning ind midt på ærmet, men det er en helt anden undervisningstime :-)

 

Sådan er princippet, og så er det bare om at strikke derudaf. På hver anden pind tager man ud, og på hver anden strikker man hele pinden uden dikkedarer. Nu vokser der en top frem, som man til hver en tid kan trække over hovedet for at se hvordan den passer, og det er det smarte, for så kan man som jeg feks indse, at noget er galt, rette og gå videre uden at man har nået at strikke en kvart forkert kjole/ trøje.

 

På et tidspunkt nå man har har prøvet den endnu engang ( indtil man har øvelsen og ved hvor langt man behøver strikke), så er det det tid at dele arbejdet så man kan strikke videre nedad, og lade ærmerne hvile til senere.

IMG_3296

Her har jeg strikket et ret dybt ærmegab, men det er fordi jeg vil ha en luftig og lettere oversized model.

 

Begynd din strikkeomgang,  når du når hen til den første markør, slipper du alle maskerne imellem indtil næste markør, over på en hjælpewire/ snor eller sikkerhedsnål. Så strikker du videre som om intet var hændt, hen til næste markør og så er det samme tur igen. Strik pinden færdig. På min trøje har jeg slået nogle ekstra masker op på vej fra den sidst strikkede maske og hen til den man skal fortsætte med. Det er lidt en smagssag, og afhænger også at om man vil have stramme ærmegab eller…

 

Movin on

 

Nu er begge ærmer sorteret fra, og der er langt færre masker at strikke videre med. Og det er sådan set det. Fra nu er det kun at fortsætte det mønster man allerede har gang i, indtil ønsket længde. Om det skal være en kort top, en længere bagdelsvarmer, en tunika eller en helt lang kjole er op til den enkelte.

 

Afslut til sidst og begynd nu på de to ærmer.

 

Alle masker på rundpind eller strømpepinde efter behag. Husk at magic loop er super til netop ærmestrik. Str på ærmerne er også en smagssag. Skal de være brede hele vejen eller smallere ned mod håndleddet..  Vælger man den sidste model, skal der tages ind lidt efter lidt, og der må man igang med at tælle og eventuelt markere hver runde man tager ind på, så man kan huske det når 2. ærme skal strikkes. På den måde sikrer man at man ender med to ens ærmer.

 

Husk at prøve undervejs. Ned over hovedet med kalorius, og se hvordan det går med jævne mellemrum. Også når ærmerne skal laves.

 

Så langt er jeg ikke nået endnu på den råhvide. Ejheller på den nye grønne, men jeg kan vise endnu et eksempel på en raglanudtagning:

IMG_3305

Bare for at gøre den retrillede og monotone model lidt sjovere at strikke, laver jeg et opslag som jeg ikke skjuler, men gør til et hul. Derefter en vrang og så to masker som jeg snor, så to vrang, igen sno to masker, en vrang og et opslag og videre ud over stepperne.

 

Det ser sgu da ok ud indtil videre ik..

 

 

PS:  husk at pindestr også betyder noget. Jo tykkere pinde, jo færre masker er det nødvendigt at slå op.

 

 

PYHH det var et langt skriv, men nu håber jeg at det er nogenlunde forklaret, og ellers må I også tjekke YouTube, hvor der er mængder af anvisninger at finde. Jeg kan nok ikke gøre det meget bedre end det her ;-)

27 kommentarer:

  1. Super beskrivelse :-) Men jeg forstår ikke det med at prøve den undervejs. Hvordan får man rundpinden ned over sig ?? Den er da for lille i omkreds eller hvad ???

    Hilsen Lone

    SvarSlet
    Svar
    1. Man strikker alle maskerne over på en laaaang wire, prøver og strikker dem tilbage på den korte igen :)

      Job done

      Det glæder mig at den er til at forstå, så tak for kommentaren Lone :)
      Mange knus og god weekend

      Slet
  2. AHA......så forståes :-) Tak Henriette og rigtig god weekend :-)

    K.h. Lone

    SvarSlet
  3. Det er en flot beskrivelse af top down, du er rigtig dygtig til at strikke og lære fra dig. Den grønne bluse, her fik jeg en fin ide, tak for det. Kærligst Lykke

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Thomsen :). Tak for det, og jeg prøver at gøre det så IKKE strikketeknisk som muligt.

      Det er da super at du er inspireret og måske jeg kan se resultatet af hvad du får lavet?

      Kh Henriette :))

      Slet
  4. det må jeg prøve her i påsken:)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ej hvor godt, det glæder mig at du går i gang. Er der spørgsmål, kan du altid lige smide en kommentar, så vil jeg prøve at hjælpe hvis jeg kan :)

      Slet
  5. Jeg synes det er en flot beskrivelse.
    Med til muligheden for prøvning ligger også en nem adgang til fashionering med taljering eller A-facon i kropsdelen. Helt efter eget valg. Og endnu bedre - helt efter egen krop :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ih nu bliver jeg stolt, for du er jo selv reeeet dygtigt til den slags :-) Jeg er helt enig, og det fik jeg vist ikke med i teksten, så tak for det Sweetie hihi

      Slet
  6. Hej Henriette
    Tak for den gode beskrivelse, nu vil jeg finde noget garn og prøve det. Kan se i er mange der bruger denne metode men har bare ikke turdet hoppe ud i det før nu...nu gør jeg det :-)
    God weekend
    Majbritt

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Majbritt. Det glæder mig at også du får lyst til at prøve. Bare i gang med dig hihi. Er der spørgsmål, så smid en kommentar her. Jeg vil gerne assistere hvis jeg kan.

      I lige måde og knus
      Henriette :)

      Slet
  7. jeg har strikket en til mig selv det gik nogenlunde, kunne tænke mig at strikke en til mit barnebarn på pind 3 og en halv, men jeg fatter ikke det med procenter:)

    SvarSlet
  8. Lige hvad jeg ledte efter, dejligt nemt og lige ud af landevejen. Går straks i igang. (på pind 2 1/2

    SvarSlet
    Svar
    1. Godaften Pia.
      Hvor det glæder mig, at du kan bruge min beskedne beskrivelse :-) Skriv endelig og fortæl hvordan du du synes den er at arbejde efter, og jeg vil da også gerne høre om resultatet :))

      Vh Henriette

      Slet
    2. Opskriften kan også fint bruges til alm."frem og tilbage" strik, tror det bliver rigtigt godt

      Slet
  9. Hvor er det dejligt forklaret - tusind tak. Mon du vil skrive, hvilken pind, du har brugt til den hvide og strikkefastheden. tusind tak.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hejsa og undskyld, men jeg har først set sin hilsen nu.. Der er godtnok langt forsinket, men jeg har strikket på p 3.5 :)

      Dejligt at min forklaring kan bruges til noget, så tak for din hilsen :)

      Slet
  10. Tusind tak for dette møde med min fortid :-)
    I halvfjerdserne var det meget 'in' at strikke sweatere til vores unger af strikkemaskinegarn, og ja, de blev strikket oppfra og ned, som regel med 'turtle neck' og i mindst to farvede striber.
    Siden der ikke var noget nedskrevet matriale har jeg for længst glemt alt om hvordan og hvorledes.
    Jeg har fornyeligt spekuleret lidt over om jeg havde mod på at prøve at strikke sådan en sag til mig selv, men efter at have fundet din blog er der ikke så meget mere at tænke over.
    Tusind tak for det.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Yetta :) Har først lige set din hilsen, så forsinket.. TAK fordi min forklaring er brugbar. Det er en fryd at opleve at jeg kan hjælpe andre i gang :)

      Slet
  11. Hvordan gør man med cardigan modellen?

    Tak for en i øvrigt rigtig god beskrivelse!

    Fra en ny udklækket strikke-Åse :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hejsa. Der gør man som på en alm nedefra og op.. Vender og strikker tilbage igen, MEN.. husk at så skal der stasig kun tages ud på hver anden pind. Dvs typisk på retsiden :)

      Rigtig god fornøjelse og pøj pøj med det, det glæder mig at du kan bruge min anvisning til noget :)

      Slet
  12. Har lige opdaget din beskrivelse af oppefra/ned. Det var dejlig og hyggelig læsning på en kold og stormende dag, må i gang nu! Vh Inge

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvor det glæder mig at du har hygget dig her hos mig :) Tusind tak for at du skriver og fortæller det. Jeg håber at du får godt gang i pindende nu hihi.

      Vh Henriette

      Slet
  13. Hej Henriette.
    Hvis man nu vil have et kort ærme, altså til sommerbrug, hvordan vil du så tage ind på ærmet ? Vil du tage det hele ind på een gang eller ??

    K.h. Lone

    SvarSlet
    Svar
    1. Har lige netop selv gang i en sommersag med korte ærmer, og jeg har tænkt mig lige at strikke videre et par omgange for derefter ( uden at tage ind ) at lave en bred ribkant. Så bliver det ikke nødvendigt at tage ind og jeg får et tætsiddende ærme. Hvis man IKKE ønsker det sådan, så kommer det lidt an på HVOR kort dit ærme skal være. Hvis det skal være sådan lidt midt mellem skulder og albue agtigt.. så prøv den over hovedet først. På den måde kan du vurdere om det er alt for vidt i det og så skal du tage lidt masker ind. Feks to m på hver anden eller tredje pind, igen.. alt efter hvor tynde pinde du strikker på. Det hele er lidt efter gefühl synes jeg, men det er altid godt at prøve trøjen på. Håber det hjælper og jeg skal nok skrive og vise lidt om min egen, når jeg er nået dertil :-) jeg er endnu engang ved at strikke lidt efter hovedet og et billede, så jeg er ikke sikker på endnu, hvordan den ender hihi.

      Knus og god fornøjelse :)

      Slet
  14. Tusind tak for dit svar, hvor er det sødt af dig at du giver dig tid til at vejlede os andre der ikke er så erfarne endnu. Det er altså virkelig en stor hjælp. Jeg vil glæde mig til at se billeder af din
    " Sommersag ". Jeg håber for dig at du vil blive mere glad med tiden for din nye bolig. Kan godt forstå at det bliver lettere klaustrofobisk med de lave lofter og manglende lys...Øv :-(

    K.h. Lone

    SvarSlet
  15. Hej Henriette,

    Jeg er godt nok en mand men ville gerne kunne strikke en trøje uden at skulle sy den sammen. Jeg er nu begyndt med en trøje på rundpind 60 cm hvor jeg har slået 226 m op.

    Den skulle egentlig være til min søster, men jeg ved ikke om det egentlig kan lade sig gøre på en 60 cm pind. Men når jeg når op på 35 cm går jeg ud fra, at jeg skal strikke ud til ærmer osv. Hun er 168 cm og vejer 70 kg. Så de 226 m med pin 3.75 er sikker for lidt.

    Men kan det lade sig gøre? Jeg har enormt svært ved at forstå strikkeopskrifter, og kan du forklare det? Jeg skal nok have det i mine hænder imens jeg får det forklaret.

    Ved ikke hvormeget du er herinde mere, men håber på hjælp, da man ikke lige kan finde lette opskrifter, hvor en trøje er strikket ud i et, uden at skulle strikke 2 ærmer og for og bagstykke.

    Jeg kan strikke, men han ikke nogen teknik og hvordan man gør hvad, der er jeg helt grøn.

    Hilsen

    Johnny

    SvarSlet