28 oktober 2015

Vanter, luffer, votter, mittens, varme hænder har mange navne

 

 

 

IMG_2278

Min Marygenser er godt i vej, men de tykke pinde er hårde for fingrene, så jeg har vanter på programmet lige nu.

 

I øjeblikket TOPtrender strik i flere farver. Norsk, islandsk og højlandsk strik strømmer gennem strikkehjerner i en sådan fart, at det er svært at følge med. Bøger skydes igennem trykkerierne i en lind strøm. Ingen strikker med respekt for sig selv, vil ses offentligt iført ensfarvede klude. Det er en veritabel epidemi vil jeg vove at påstå. En epidemi, som det er næsten umuligt ikke at blive smittet af, for det ER smukke sager vi har gang i her. Der er alle varianter at få, og der er strik at gå til for både øvede og ikkeøvede, og et sted læste jeg endda, at en hel uge var dedikeret fairisle, et sted oppe i Skotland. Tror jeg det var. Jeg har lige glemt min geografi, men fænomenet hedder

 

 

Tænk sig.. et sted i retning deroppe af Skotland til,  gik der en hel uge rundt, hundredevis af kvinder (ogsikkertogsåmænd), iført alle mulige farvestrålende kreationer, i alle mulige sindrige mønstre. Det må have været en fest at være med til. Der er udgivet en gratis hueopskrift i samme anledning, som kan hentes på deres hjemmeside. Huen er SKØN..

 

På Istagram har jeg fulgt med i udviklingen, og strømmen af strikkde huer med får på. Alle mulige farvekombinationer er der brugt, og fantasien kender ingen grænser, så jeg har naturrrrrligvis downloaded mig en opskrift, og efter vanter kommer huer.

 

 

Og nu det her med vanter.

 

Også her er der milliarder af udgaver at tage fat på. Igen.. der er nemme og svære, ensfarvede og multikulørte. Med striber, prikker, hjerter og så de indviklede a la de her feks:

(foto lånt fra Pinterest)

 

De må være de (for mig) ultimativt sværeste at gå i gang med, for de er dobbeltstrikkede. Altså er der en indvendig OG en udvendig vante i eet. OG de yderste har flere farver. Det svimler i min hjerne ved tanken om, hvordan de bliver fremstillet, og de er IKKE på min to do liste. Jeg magter det simpelthen ikke, men smukke er de.

 

Hvad jeg derimod magter er at tage fat på flere farver i det små. Som det enkle, men smukke bladmønster på min kommende sweater. Jeg magter også at improvisere og at øve, så det gør jeg. Flittigt. Jeg øver flere farver med en basisopskrift, som jeg har fundet ovre hos Liselotte. Hverken hun eller jeg hævder, at vanterne er en nyhed sådan rent teknisk, men hun har sat sig ned og har brugt tid og tanker på, at skrive en dansk og letforståelig opskrift, og det skal man ikke kimse af. JEG gider jo ikke engang selv. Jeg har flere stykker strik som kunne være fine at lave en opskrift ud af, og så måske jeg endda kunne tjene lidt håndører, men jeg magter det ikke. For det er nemlig sin sag at forfatte noget, som andre kan bruge og som andre forstår, og som fungerer. Det tager tid, og det er i sidste ende stadig ikke sikkert, at man undgår at få på puklen, hvis der alligevel skulle have sneget sig en fejl eller to ind.

 

Nå, men de hersens vanter synes jeg om. De er fine som de er, men der er med lidt fantasi og øvelse, også  muligheder i det uendelige for at lave de føromtalte så hypede flerfarver på dem. Det er bare at gå i gang, Brug grundopskriften og snup så en rapport hist og her fra, og strik den ind. Lav lange eller korte skafter, strik kun tommelen med mønster, eller hvad med noget som kun kan ses på spidsen af vanten..

 

IMG_2309

Opskriften kan hentes her: http://garnudsalg.dk/

 

 

De vanter jeg vil lave som de første skal være blå.

IMG_2306

Jeg er faktisk allerede godt i gang, og jeg vil have en vante med et let mønster på håndleddet til at begynde med. Bare lige for at øve mig ing..

2015-10-26 22.01.29

I aftes nåede jeg faktisk et lille stykke op over tommelen, men det er trevlet op igen, for godt nok har jeg en bred hånd, men alligevel synes jeg at vanten var liiiige stor nok. Den er i to størrelser, og jeg gik efter den store, men det var en fejlvurdering, så jeg begynder forfra.

 

Når første par er i hus, og hvis jeg til den tid gider, kunne det snildt være noget lidt mere spændende jeg tog fat i, som feks de her:

Den opskrift er ligesom huen med får på gratis, og den kan hentes lige her:

http://www.justcraftyenough.com/2014/11/project-orla-mittens/

 

 

 

Flere vanter kan ses på Pinterest her:

https://www.pinterest.com/henriettehald/knitted-hats-scarfs-mitts-and-socks/

og selvfølgelig på Ravelry som de her:

(foto lånt fra Ravelry og Heidi Mork )

 

 

Vi kommer ikke udenom, at det nu er vantevejr, så bare kom i sving. På med vanten..

Ingen kommentarer:

Send en kommentar