29 maj 2013

Og nu til en helt anden, og laaaangt mere alvorlig slags problem

 

 

 

Ikke mere snak om paragrafryttere og lærde kloge mænd. I dag gælder det min lille hytte og så haven udenfor.

 

IMG_3845

Jeg tror ikke at det just bliver havevejr i dag, men jeg har et spørgsmål til de af jer, som har haft have længere end jeg. Jeres erfaring må jeg trække på nemlig. Min have kommer til at være ihvertfald et år undervejs, og jeg er blot begyndt i det små, med at rydde et hjørne eller to. Lige nu står græsset så højt, at der vel nærmere er tale om en lille jungle, men det finder jeg en løsning på. Tænker at jeg må ud med en le eller noget, og derefter er det ikke svært at slå græsset. Arealet er ikke større end at jeg kan bruge en rugbrødsslåmaskine, det giver mig også lidt motion. Smart ik..

 

Jeg ku selvfølgelig google mit spørgsmål, men helt ærligt er det da sjovere at kaste det ud her. Så får jeg jo sludret lidt med de af jer, som har haver nemlig. Og det I skal hjælpe med handler om skvalderkål og brændenælder.

 

Jeg ved, at det er en pest at komme af med, men hvad gør jeg?  Hvordan angriber man den slags med bedst resultat?  Lugning og ihærdighed. Gift?  Eller findes der en mere økologisk metode, som ikke ødelægger miljøet?  For jo, det kan godt være at jeg angriber små sorte slyngler med gift på dåse, men jeg vil altså allerhelst undgå for meget af den slags.

 

Jeg så et eller andet sted, at man IKKE skal smide rester af de planter på komposten. Noget med at det så bare vokser videre, men er det virkelig nødvendigt at køre det på lossepladsen? 

 

IMG_3852

39 kommentarer:

  1. Jeg kender ikke anden metode der virker end ned på knæ og så luge alle rødder bort, jeg har præsteret at køre 13 trillebøre bort med rødder af skvadderkål, de skal rigtig nok ud af matrikel. Lad være med at tage det hele på en gang, men lidt af gangen. Brændenælder, skal også trækkes op de har et stort rodnet, men med hansker på er de nemmere at fjerne, dette gjorde jeg efter forsøg med roundop. Jeg har prøvet roundop på en skråning, der kom padderoker i stedet, og de er ikke til at fjerne, dem døjer jeg med hvert år. Det er nemmest at gøre det når jorden er blød af regn, husk at ryste jorden af.
    Skvadderkål kan ikke lide at blive klippet hele tiden det er også en mulighed, med græslåmaskinen, eller hakke det ned en gang om ugen. Noget der kan holde skvadderkål nede er
    guldjordbær.
    God fornøjelse. Kh Lykke

    SvarSlet
  2. Kære Lykke. FEDT med et godt råd, og jeg er på ingen måde skræmt af lidt hårdt havearbejde, kan godt lide processen i at forvandle vildnis til eng så at sige :))

    Tak for det og så vil jeg da ihvertfald klippe løs af kålen. Vil satse på at det faktisk kunne laves til pesto og fryses ned. Så har det ikke været helt galt at det voksede her nemlig

    God dag og kh
    Henriette :))

    SvarSlet
  3. Ja både brændenælde og skvalderkål kan sagtens spises.
    Jeg har lige hørt fra én med haven fuld. At der hvor hun dagligt høster skalderkålen - er det helt forsvundet.
    Og hvis du går igang med at fjerne skvalderkål-rødderne, så er det langt bedre at løsne jorden med en greb, frem for at grave med en spade.

    - Nu bliver jeg fristet til at høste brændenælder idag. :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Eiii fedt, tusinde tak for tippet om greben :) Og ja.. du må da også til at høste, når nu det alligevel er er lige for.

      Tak for skrivet søde pige.

      Slet
  4. Det bedste til både skvalderkål og brændenælder er at grave rødderne op - og blive ved hele sommeren !!! hver eneste gang de skyder op igen.
    Vælg evt. et par afgrænsede områder, så det er overskueligt og du kan se resultaterne :-)
    Du kan over dække nogen områder med sort plast og/eller et tykt lag aviser - de skal ligge der mindst en sommer, så forsvinder alt nedenunder - og altså også evt. stauder.
    Du må ikke smide de friske rødder på komposten, de gror videre. En mulighed er at sprede dem ud - evt. på nogle sække eller fliser og lade med ligge i solskin og tørre. Når de er visne og tørre kan du komme dem i komposten. En anden mulighed at putte dem i plastiksække, lukke dem og lade rødderne visne/rådne der, inden du kommer dem i komposten.
    Mange hilsner
    Figarine

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Figarine, det lyder som en metode der lige passer mig. I en sæk og lade dem visne.. Jeg vil gå i gang med systematisk at klippe ned og så tage et lille område ad gangen for at fjerne rødderne. Måske netop dække over med plast, der hvor jeg alligevel ikke vil have overskud til at bruge haven før næste år. Det passer jo perfekt :)

      Mange mange tak for dine tips :)

      Slet
  5. Kære Henriette.

    Jeg hygger med med at læse med på forskellige blogs, og faldt over din blog for et stykke tid siden. Siden har jeg været "forbi" nogle gange. En fin, modig og personlig blog har du!

    Mht. skvalderkål kan jeg fortælle om mine erfaringer med den ret så forbistrede plante. Jeg flyttede i hus og fik have for omkring 7 år siden. Med huset fulgte en gammel have med en masse planter og desværre også masser af skvalderkål. Den første sommer var min mand og jeg ikke meget i haven, så da vi endelig begyndte at interessere os for jorden og planterne bagved huset, havde skvalderkålen invaderet stort set alle bede.
    Efterhånden har vi fået meget mere styr på haven. Men min erfaring er, at det (til en vis grad) godt kan lade sig gøre at leve med skvalderkålen. Jeg har et staudebed, som jeg endnu ikke har fået gjort noget ved. Og her lever skvalderkålen side om side med de stauder, som har overlevet, at de gror sammen med en så hidsig plante. Stauderne er bl.a. høstanemone og pæoner. Jeg ved, at der er en del flere planter, som faktisk godt kan klare sig mod skvalderkålen. Mine rabarber og hosta klarer sig også fint mod skvalderkålen.
    Når det er sagt, så sørger jeg for at holde skvalderkålen nede. I staudebedet hiver jeg dem op, når jeg synes, at de bliver alt for høje. Og bagest i haven har vi et lidt vildt "skovområde", hvor vi bruger skvalderkålen som bunddække. Men også her sørger vi med en kantklipper for, at skvalderkålen ikke bliver alt for høj.
    Eftersom det kan være en kæmpe udfordring og virke som en uoverskuelig opgave at sætte sig for at fjerne AL skvalderkål fra sin have, er min pointe, at det kan lade sig gøre at holde den nede og samtidig få plads til andre planter. :-)

    Hav en rigtig dejlig dag! (Trods regn og efterårsrusk)

    Mange hilsner fra Tove. :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Tove, tusind tak fordi du fortæller mig at du kigger forbi min blog. Det gør mig super glad OG.. jeg er endnu mere glad for at du skriver til mig. Det er gode og kloge ord du kommer med, og jeg kan snildt se pointen. Jeg har en kantsaks og jeg er allerede ret så glad for den :) Det er en effektiv lille sag må jeg sige.

      Jeg tror bestemt at du har fat i noget der, og jeg har da også tænkt mig at bruge hvad jeg orker af både nælde og kål, men det skal også holdes nede så vidt muligt. I det tempo jeg nu magter.

      Rigtig god torsdag og kh
      Henriette

      Slet
  6. Der er ikke nogen af delene der kan lide at blive 'sultet' dvs. at man enten slår dem (ligesom græsset) eller man bliver ved og ved og ved og ved og .... med at fjerne alt grønt top (blade mm). Min bedste metode er at luge rødderne op, jo før jo bedre. Brug handsker og gravegreb, lille eller stor, og lad dem derefter ligge og tørre på græsplænen/på fliserne, bagefter er de døde og kan kommes i kompostbeholderen. Hvis du vil være sikker, så kom dem i skraldespanden eller kør dem på genbrugspladsen (af samme grund henter jeg ALDRIG kompostjord på genbrugspladsen) Der er noget med at brændenælder lagt i vand giver en god gødning, men jeg kender ikke blandingsforholdet. Nye spæde skvalderkål smager som ny spinat :o) God arbejdslyst! :o) Kærligst Sanne

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Sanne, tak for også dit input, jeg er så glad for at så mange af jer har metoder I vil dele med mig. Den der med komposten fra genbrugspladsen er jeg VIRKELIG glad for at du lige fik med, for det ku jeg nemlig godt have fundet på at hente. PHEW'' og godt jeg ikke nåede det hihi.

      Rigtig god torsdag og kh
      Henriette .-))

      Slet
  7. Gode tips her. Vi har også lært oss å leve med den. Jeg tror det er Camilla Plum som har sagt at Skvallerkål jo egentlig kan sees på som en fin grønn bunndekker. Når det gjelder brenneslen, så kan du jo trøste deg med at den tyder på at du har god havejord :)
    mvh Lone

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lone og ja.. her er virkelig mange og gode råd at hente, og jeg er helt vildt glad over at få så meget respons :) Det er da super

      Hihi, er nælder lig med god jord?? Det vidste jeg slet ikke, men så er min jord jp nærmest fantastisk HA!

      Rigtig god dag og mange tak for din hilsen :))

      Slet
  8. Jeg har skvalderkål i hækken (hvor man ikke kan grave rødderne op, og jeg dækker dem med græs fra græsslåmaskinen. Et godt tykt lag langs hækken, og de kommer ikke videre.....Det holder dem nede, og jeg slipper af med græsset :0)

    SvarSlet
    Svar
    1. Oj oj det var da en super ide også Marianne. Men "smitter" det afklippede græs så ikke til at der kommer mere græs så???

      Jeg vil ihvertfald også prøve med det trick, for græs har jeg jo lissom nok af hihi

      Mange knus og tak
      God dag til dig :)

      Slet
  9. Hej igen! Jeg HAR haft have, men har dog ikke de grønneste fingre....Mit forslag, & det jeg selv ville gøre- er, at spise det! Høste, blachere, spise & fryse til vinteren. Der er MANGE vitaminer i ukrudtet, -& så er det et godt supplement til økonomien! Der er udgivet en mængde bøger om at spise sit ukrudt, du sikkert kan låne på biblo! Tuttelut fra Pi

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej igen Pi :))

      Jeg har helt klart tænkt mig at udnytte det sure med det søde og så få mig et godt grønt lager i køkkenet. Det er jo skønt at man kan det, men hvor meget jeg får lavet er så spørgsmålet lige nu. Lidt er bedre end ingenting, så jeg vil ihvertfald gøre forsøget med de vitaminer som ligger lige for ude i haven.

      Tuttelut hihi og mange tak for input.
      God dag og knus også

      Slet
  10. HOV! & så skal du huske, at skvalderkål deler rødderne, når du skærer dem over, -så jo længere nede, jo bedre! ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Og HOV! det skriver jeg mig lige bag øret ;))))

      Taaak

      Slet
  11. Greb eller fræser er nok vejen frem.
    Med mindre du køber en Ged :-)
    Pøj pøj
    Vh M

    SvarSlet
    Svar
    1. HA!, jeg har jo haft en kort drøm om en ged, efter jeg så Bonderøvens, men det fik jeg så hurtigt slået ud af hovedet, da jeg jo gerne vil ende med at have en prydhave :)))

      Tak også til dig for input og rigtig god dag
      Henriette

      Slet
  12. Hov! At bruge en fræser vil vist bare betyde at alt bliver inficeret med skvalderkål. Idet jeg antager at den ikke fuldstændigt pulverisere rødderne. Og selv små rodstykker spirer villigt til nye planter.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Tante, og HOV! det har du da forresten ret i, men mindre end en fræser kan også gøre det, det giver jo også mig lidt mere motion.. hmmm :))

      Slet
  13. Skvalderkål og brændenælder hader plæneklipperen. Jeg har (naboens) skvalderkål som bunddække hele vejen rundt i kanten af haven.
    En jævnligt klippet græssti langs denne kant forhindrer effektivt at disse særdeles frodige planter kommer længere ind.
    Indenfor stien
    tja
    det må jo indrømmes
    er mere skvalderkål og brændenælder....
    De skal - hen ad vejen - tages med plæneklipperen. Når resten af voires arbejdsliv er gennemlevet, går vi for alvor i gang i haven!

    SvarSlet
    Svar
    1. Goddag Krave og ihh sikke da en gavmild nabo I har hva ;)

      Jeg har helt klart lært af jeg alle sammen, at det handler om at slå hårdt ned og blive ved med det. Så det gør jeg.. når jeg altså har kræfterne til det.

      Og du har en god plan kan jeg se. Så ved I da hvad tiden skal gå med når i bliver pensionister ;))

      Slet
  14. Hej Henriette

    Er det snart ved den tid, at vi skal komme forbi med georginerne?

    Jeg kender i øvrigt ikke din adresse?

    Stor solskinshilsen fra Kaja

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Kaja.

      Uha JA.. I er mere end velkomne, for jeg har jo allerede lidt som jeg har sat selv hernede. De er dog længe undervejs synes jeg

      Kan du ikke lige sende mig en mail, så får du min adresse og mit nummer. Jeg er jo ikke ret mange andre steder end her, så I kan bare komme :))

      Tusind tak og i lige måde ( selvom det er gråvejr her )
      Henriette :))

      Slet
  15. Gift er i hvert fald udelukket efter min mening. Det ødelægger alt for meget, både for os selv og andre, og så vigtigt er det altså heller ikke at have en "perfekt" have. Fjern dem med håndkraft, hvor du ikke kan leve med dem - men efterlad et sted med brændenælder til de sommerfuglelarver, der lever af dem (og kun dem). Til gengæld bliver du belønnet med de smukkeste sommerfugle. Brændenælder kan også bruges til supereffektivt og gratis gødning - det lugter fælt, men virker så godt. Og skvalderkål er både spiseligt og sundt... :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Mia. Jeg vil slet ikke bruge gift for jeg er helt enig, og her er jo mange gode råd givet, som jeg er super glad for at få :)

      En perfekt have opnår jeg sikkert aldrig og det er heller ikke hensigten, meeen jeg vil jo helst alligevel gerne ha en smule kontrol over det som vokser her hihi

      Hvordan gøder man med nælderne Mia??? Du må til tasterne igen og fortælle mig det..

      Mange tak til dig i det engelske og knus
      Henriette :)

      Slet
    2. HOV!.. Mia jeg kan se at Ester nedenunder her, har opskriften på gødningen. Så du slipper i denne omgang hihi

      Slet
  16. Mht. opskrift på brændenælder som gødningsvand, så nævnte de opskriften på tv2fri i dag.

    1 kg brændenælder til 10 liter vand.
    Når det så har stået og gæret (og stinker ad H til) i et par uger, sier man brændenælderesterne fra og fortynder med en liter "brændenældesuppe" med 10 liter vand.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ester. FEDT at du lige kan supplere Mia, for jeg synes jo det er genialt. Jeg må finde et hjørne hvor det kan stå, for jeg vil da udnytte hvad jeg kan af resourcer hernede ;))

      Tak og rigtig god dag til dig haveveninde :))

      Slet
    2. Glemte at tilføje, at du skal røre i suppedasen en gang dagligt, så det iltes ;)

      Slet
    3. Ok, tak for det. En ret væsentlig detalje hihi :)

      Slet
  17. jeg har meget gode erfaringer med sorte plasticsække til bekæmpning af skvalderkål.
    Fjern de skvalderkål der er, læg sort plastic og kom træflis over, Så bliver plasticen hvor den skal være og det ser samtidig pænt ud med træflisen. Der kan komme enkelte skvalderkål, men de er meget nemme at fjerne, da de ikke har rodnet i jorden. Det tager lidt tid, men jeg synes det er en god investering

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Mette og også TAK til dig for dit input. Her er så mange gode råd og flere af jer har de samme metoder, så jeg er ret så overbevist om at de MÅ være gode :)) Jeg er helt overvældet over alle de gode svar jeg har fået så nu er det vist bare om at gå igang her :))


      Mange mange tak også til dig og ha en dejlig torsdag
      Henriette :)

      Slet
  18. Du er bare så sej en kvinde. Beundrer dig for dit mod og kampånd.

    SvarSlet
    Svar
    1. Åhh :) Jeg bliver helt varm om hjertet og glad for sådan en sød hilsen. Mange tak og gid jeg vidste hvem du var, men uanset så TAK for ordene.

      Rigtig god dag
      Henriette

      Slet
  19. Hej Henriette

    Vi har tænkt at komme i eftermiddag, hvis såfremt ifald Ib når det arbejde, han har sat sig for i formiddag.
    I skyndingen kan jeg ikke lige se din private mail.

    Hilsen Kaja

    SvarSlet
  20. Åhh Kaja altså. Jeg har først set dit skriv her nu! Underligt fordi jeg har været på her nogle timer og der stod der ikke noget fra dig.. OG ved du hvad?

    Jeg fik en impuls og tog på en køretur. Virkelig kikset, og endnu mere da jeg flere timer efter jeg kom hjem igen, pludselig så at I havde været her. Jeg er helt færdig over at I gik forgæves og fordi jeg ikke fik hilst på dig. :(

    Jeg forstår bare ikke hvorfor jeg ikke har fået besked på min mail, om at du har lagt din kommentar?

    Jeg er selvfølgelig super glad for planterne og håber at jeg måske kan kigge forbi dig i stedet for, en dag det passer os begge to. Min mail er: omigen2 snabela gmail com

    Mange knus
    Henriette

    SvarSlet