09 februar 2017

Dengang JEG var barn.. eller historien om den døde huslæge

 

 

 

2017-02-09 18.35.36

Ingen kan vist længere være uvidende om, at der er ikke  kun er store men også alvorlige problemer med adgang til det, der engang med rette blev kaldt en huslæge. En huslæge er det vi kan definere, som den medicinske kontakt enhver borger har ret til når der er behov for det. Definitionen er dog med tiden blevet så udvandet, at jeg personligt ikke længere kalder min læge for huslæge. Altså den person jeg opsøger når jeg har noget der skal ses på, OG som husker mig fra gang til gang, over tid lærer mig bedre og bedre at kende, og dermed også har min historik in mente, når jeg møder og og har brug for hjælp.

 

Netop den personlige historik, er i mine øjne ret afgørende for den diagnose, der skal diskes op med når jeg sidder i stolen og piver over dette og hint. Som patient er det ualmindeligt frustrerende, at skulle bruge dyrebar og ofte på forhånd afmålt tid på, at opsummere fortiden. Den problematik er sådan set ikke kun forbeholdt privatpraksis’en, men det er en helt anden historie. Her skal det handle om den nære og første kontakt når sydom opstår.

 

Jeg kan næppe bryste mig af at slide min egen læge op. Efterhånden er det en overvindelse overhovedet at skulle tage knoglen for at bestille en tid, MEN når jeg gør det så er forløbet sådan, som det trods alt altid har været til en start. Man får i en sekretær. Derefter er forløbet en noget mere alternativ oplevelse.  Jeg ringer op, en sekretær siger goddag og derpå fremfører jeg mit ærinde. Jeg vil gerne have en tid hos “min” læge. Desværre er der typisk tre- fire ugers ventetid.. jeg accepterer derfor som oftest den alternative model, og takker ja til en tid hos vikaren/den lægestuderende/sygeplejersken eller den anden fastansatte læge. Dermed er der lagt op til, at det meste tid af de afsatte 15 min går med at fortælle, hvem jeg er og hvad jeg kommer for. Løsningen på mine beklagelser er derfor ofte også hurtigt besluttet, ELLER jeg bliver bedt om at få en ny tid senere, så vi kan se hvordan det SÅ går og så tage den derfra..

 

Altså!

Dengang JEG var barn. Og ung for den sags skyld. Og nyvoksen. Og først i 30érne. DER havde jeg faktisk en rigtig huslæge. Da jeg var barn hed han Dr. Christensen, og ham var jeg forresten overhovedet ikke begejstret for. Han var den gamle onde mand, som da jeg var syv og fik opereret min blindtarm væk, nægtede at tro mig da jeg fortalte at lægerne på hospitalet havde fortalt min mor og jeg, at trådende skulle klippes af. Så han trak til. Som i at det dårligt sammenvoksede lille ar sprang op og det blødte voldsomt. Det gjorde sindssygt nas siger jeg bare, og den sad i mig i årevis efter. Siden dengang var han bare ikke på hitlisten hos mig. Men huslæge det var han. Han var faktisk familielæge, og han kunne sin historie om hele den pukkelryggede, lige fra oldemor til oldebarn. I øvrigt bedrev han den i dag fuldstændigt utænkelige gerning, at han tog på hjemmebesøg når man ikke var rask nok til at møde på klinikken.

 

Det kan unge mennesker i dag jo slet ikke forholde sig til når der fortælles om fortidens serviceniveau.

 

Efter doktor Christensens afgang kom så Torsten B., og om ham kan jeg fortælle at han først gik på pension sidste år. Og at han i alle årene kørte klinikken videre næsten i samme ånd, blandt andet med i visse tilfælde at køre hjem til patienterne. Han var min (ualmindeligt) velkendte læge, som fulgte børnene fra de var spunker, mine egne forskellige problemer og, som senere da jeg flyttede fra byen, anbefalede mig en anden yderst kompetent og rigtig gå-i-dybden læge på Frederiksberg. Han var familiens læge i 11 år gennem børnesygdomme, mine indlæggelser, skilsmissen, og det private drama som også omfattede børnene sidenhen. Det var ham som kendte mig så godt, at han personligt tog fat da jeg gik helt i spåner første gang og fik mig indlagt, og senere også sørgede for ind i mellem lige at ringe for at høre til mit forløb. I det hele taget slog han fra første konsultation fast, at jeg ALTID ALTID kunne komme til en snak, hvis det var det der skulle til i en given situation. Dog blev det i de senere år tydeligt, at også han blev mere og mere presset på tid, men aldrig er jeg blevet afvist i døren så at sige.

 

DET kan man så ikke just påstå er praksis i Nakskov!

 

Min datter ringede forleden til den læge hun var blevet givet, da hun flyttede dertil. Meldingen hun fik fra klinikken var så sindssyg, at jeg faktisk nægtede at tro det kunne være sandt. Som klogemor besluttede jeg, at hun måtte have misforstået et eller andet, eller måske havde hun ikke forklaret sig tydeligt nok. Vi kom næsten op at skændes om det hun og jeg, men i sidste ende greb jeg knoglen selv. Ringede klinikken op for at høre om det var muligt at få en tid. Selvfølgelig ikke, da jeg jo ikke er patient der, MEN jeg gik til dem og spurgte ind til, hvordan proceduren er generelt hos dem.

 

Bagefter måtte jeg ringe tilbage Josefine og på det dybeste undskylde mine moderlige tvivl på hendes udsagn. Hun havde hørt rigtigt og selv var jeg mildt sagt målløs! Og ophidset. Og helt og aldeles stum af harme. I Nakskov er det nemlig sådan AT, hvis man ringer op og ikke er akut syg, har brækket noget, er ved at dø af iltmangel eller har 50 i feber, ja så kan man altså desværre ikke uden videre få en tid!  Citat: “ vi må jo sørge for, at de patienter der kommer ikke spilder lægens tid, og er feks hypokondrikere”. Citat slut. !!!!!!

 

For real. Jeg lyver ikke. Man får en sludder for en sladder af en sygeplejerske, som kan give råd om dette og hint, OG hvis man så stadig efter en måned er dårlig, SÅ kan man komme i betragtning til en personlig aftale med lægen!!!!!

 

Uden at overdrive var jeg ved at skide i bukserne af harme og forbløffelse og moderlig foragelse og vrede, og jeg kan godt love jer for, at den omtalte stakkels sygeplejerske måtte lægge øre til mor her’s allerværste gloser. Ikke bandeord altså, men ord der ikke efterlod tvivl om, at den tilgang til patienterne bare ikke er i orden. Det eneste vi faktisk endte med at være enige om var, at det i bund og grund handler om tid. Tid og presset på de stakkels læger, som trodser alle odds og slår sig ned som læger i yderområderne. Mange af dem holder ikke i generationer for de går enten ned med stress selv, eller de kaster håndklædet og rykker tilbage til storbyerne.

 

Det er SÅ trist, og det får garanteret ofte også konsekvenser for den behandling patienter/borgere bliver tilbudt. Selv kan jeg jo igen trække min egen oplevelse fra psykiatrien sidste år frem af hatten. Det var den med, at jeg ikke var kritisk syg nok i forhold til krigsflygtninge ,og dermed ikke i kategori til at få et behandlingstilbud.

 

Som en lille krølle kan jeg da lige meddele de damer om, at jeg nu har nået den alder hvor man uden at ville det, bliver indkaldt til diverse interessante undersøgelser. Den slags man absolut IKKE gider. I morgen gælder det en mammografi. Og ja jeg HAR allerede aflyst een gang. Og nej i morgen aflyser jeg ikke. Det er nemlig sidste dag den mobile enhed for den slags undersøgelser befinder sig i Maribo, så med bostøttens hjælp tager jeg afsted og får det overstået. Jeg kunne ellers med rette aflyse ( synes jeg jo selv) af den grund, at jeg altså har lidt hormonelle brystspændinger, og DET gør altså bare ondt. PIV.  Bostøtten mener ikke den er gangbar! Jeg gyser ved tanken om selve proceduren med, at der skal presses kød sammen og her kommer min indre bangebuks frem, for jeg kan ikke lide noget der gør ondt.

 

Dog.. her er der jo rent faktisk tale om en læge eller lign, som gerne vil se mig og bruge den tid det tager, så jeg må hellere benytte mig af det. Hvis nu jeg er kvik og spørger rigtig pænt kan det måske være at de også liiiiige vil tage billeder af mit dårlige knæ nu vi er i gang og alt det der..

 

22012011212_resize

5 kommentarer:

  1. Det var sådan i min barndom og opvækst også..med en fast huslæge.
    Dr. Kristiansen kom jo tit hos os fordi vi boede flere generationer sammen. Ja da min mor blev skilt fra min far..kom han endnu oftere og inviterede min mor ud og friede til hende. Han var gammel ungkarl og min mor sagde da også nej tak..;-)
    Senere gennem livet har jeg skiftet flere læger fordi jeg har flyttet så mange gange. Nogen har været rigtig gode og taget sig god tid..fået dobbelttid..og andre har været mindre gode.
    Det lyder da underlig den måde Nakskov lægen kører at man ikke kan bestille tid. Vil det sige at man skal møde op I deres åbne konsultation også håbe på at man kan komme til?
    Jeg er så heldig at min nye læge (min gamle er gået på pension) har hjemmeside hvor man kan gå ind og selv bestille tid til de 2 læger, sygeplejersken eller andet.
    Jeg bestiller også medicin på denne måde.
    man kan også skrive til lægen om sine bekymringer og så får man svar i løbet af 3 dage.
    Ham er jeg meget glad for og hans kone er også læge der.
    jeg skal også til mammografi denne måned..for mig er det den sidste mammografi jeg får tildelt.
    Man får det jo kun til man bliver 69 år..og det bliver jeg til sommer.
    Ja det ville da være smart om man lige kunne tage et billede af knæet samtidigt..;-)
    Men tror ikke jeg kan klare at svinge benet så højt op..hihi.
    Mærkelig nok har det aldrig generet mig at gå til denne undersøgelse og de er så søde dem der gør det. ja det er faktisk den samme dame/fotograf der har været der i alle årene.
    Lægen ser man ikke noget til..det gør man først hvis det er noget galt.
    Så jeg krydser XXX for dig i morgen.

    Hej fra Lisbeth

    SvarSlet
  2. Jeg er i chok over beskeden til din datter... det under al kritik.
    lægen da jeg var barn kendte også hele familien, specielt ham da jeg var helt lille blev født hjemme med læge og jordmor (som havde lidt travlt den nat, 3 fødsler)
    Vi har haft flere gode familie læger, og jeg beholdt den sidste så længe jeg kunne, indtil afstanden blev for stor. Hun kendte også familien.
    den læge jeg havde da jeg blev syg var fantastisk, hun kæmpede for mig, og huskede selv den læge hun delte praksis med havde ikke brug for at jeg genfortælle alt da jeg var hos hende en gang. Så de god læger findes stadig, men de presses, det ikke ok for servicen falder.
    er ikke selv fan af den anden undersøgelse vi kaldes ind til... men den med at klemme brysterne ser jeg nu heler IKKE frem til det ligner to tur.

    SvarSlet
  3. Ak ja! Det sundhedsvæsen!
    For et år siden blev jeg så træt af l-a-a-a-a-n-g-e ventetider på at komme til konsultation hos de to yngre læger, som har overtaget min tidligere huslæges praksis, at jeg meldte mig ud af gruppe 1 og ind i gruppe 2 i stedet. Så kan jeg nemlig gå til hvilken som helst læge, når som helst jeg vil. Det koster så 230 kr hver gang; men det betaler jeg ærligt talt gladeligt, selv om pengene ind imellem godt kan være lidt knappe.

    Set fra et samfundsmæssigt syn er det så ikke i orden. Men ærligt talt: Jeg er 78 år og har i en snes år kæmpet med systemet for at finde ud af, hvad jeg fejler. Kronisk borrelia viser det sig nu, og det er der ikke rigtig noget at gøre ved nu, så ved siden af alle de plager, som det medfører, orker/gider jeg ikke længere slås for bare at komme til.

    God bedring til Systemet
    Jytte
    www.danishknitdesign.com

    P.S. Hvor er det for resten synd for lægerne. De har fået en lang, kompliceret - og givtig -
    uddannelse helt gratis, og så gider de ikke engang flytte sig bare 100 km fra Køben-
    havn fx. Egentlig var det vel ikke for meget forlangt, at de efter deres hospitalsturnus
    også skulle tage en turnus som praksislæge i Vandkantsdanmark!

    SvarSlet
  4. Henriette - det gør ikke ondt! Jeg synes, at det er lidt grænse-overskridende, når de står og flytter rundt på mit bryst og selve sammenpresningen er da ikke specielt behagelig - men ondt gør det altså ikke. Og de er lyn-hurtige, søde og friske (når det er den mobile, så er det nok dem fra ringsted?). Man kan sagtens blive usikker på nye ting - det gør jeg i hvert fald, men her vil du sikkert tænke - nåhh, var det bare dét :-)
    Hilsen Birgit

    SvarSlet
  5. Jo, Birgit: Det gør ondt. På nogle kvinder, afhængig af om man er før eller efter overgangsalderen, mængden af fedt- og bindevæv, brysternes størrelse osv. En kvindelig læge har i professionelle sammenhænge selv beskrevet det som "at få klasket to brødristere sammen om brystet" ... Hun skrev endvidere, at det gjorde så ondt, at mænd aldrig ville finde sig i det.
    Så altså: Helt fint for dig, at det ikke gør ondt på dig. Men sådan er det ikke for alle, så lad venligst være med at generalisere ud fra din egen subjektive oplevelse.

    SvarSlet