01 april 2010

Jeg ved ikke lige hvordan…

…jeg skal mene eller beskrive min oplevelse af filmen jeg så nu til aften.

 

Jeg VED at filmen er rost og velanmeldt, jeg VED at jeg fornyligt så en anden ligeså rost og velanmeldt film (og også var forbeholden), og at jeg også ved den lejlighed sansynligvis blev den eneste i universet der ikke faldt på halen over dens fortræffeligheder, jeg VED at jeg kan blive voldtsomt upopulær med mine betragtninger og jeg VED at mange vil tro jeg er en rasmusmodsat bare for at være det, men

 

sådan er det virkelig ikke ment.

 

Jeg har lige set mænd der hader kvinder og jeg er virkelig underligt til mode nu.

 

Først vil jeg erklære mig enig i at Lisbeth Salander er virkeligt godt fanget, men det er så det. Jeg er dødskuffet, men kæresten mener ikke at jeg bør være det, fordi en film er en film og som sådan ikke kan være så uddybende som en bog. Her skal det lige siges at han IKKE har læst bogen, men jeg kan være enig i at det er svært at fange alt i en film.

Derfor må jeg sige at dette ikke skulle være grebet an som en film, men som en tv-serie i tre måske fire dele.  Der mangler SÅ mange ting og så store dele af handlingen, at det gør filmen utroligt mangelfuld i hele forståelsen af den succes bogen har været.

Jeg har en mistanke om at filmskaberne har taget for givet at ALLE har læst bogen, og derfor ikke behøver uddybende forklaringer om noget som helst, men jeg kan her fortælle at for dem, der ikke ved hvad der ellers sker i denne handlingsmættede bog, er filmen udemærket men med en masse ubesvarede spørgsmål. At der helt er set bort fra forholdet mellem Mikael og Milleniums kvindelige leder, syntes jeg er et stort minus.

 

Alt i alt er jeg bare lidt skuffet, men på den anden side er det så sjældent at en bog lader sig omsætte til levende billeder med succes, at det ikke kommer bag på mig at der er skåret så meget i handlingen. Jeg havde nok bare forventet mig mere af den.

Jeg gider ikke se de sidste to..

9 kommentarer:

 1. Jeg har læst alle bøgerne og har det på akkurart samme måde som dig , Henriette. Så er man modsat er vi to :-) Jeg blev også utroligt skuffet over filmene , har set alle 3.
  God påske , søde :-)

  SvarSlet
 2. Jeg har det ligesom dig (jer). Men som altid så skal man se filmene først og læse bogerne bagefter - ellers bliver man skuffet. Sådan er det altid. Vi har set alle tre film, men det er kun mig der har læst bøgerne. Min kæreste synes filmene er gode, men jeg sad med fornemmelsen af at vide en masse som han ikke vidste...
  Alle tre bøger er lavet som tv serie også og de kommer nok snart på tv. Så er hver bog 2 x 90 min afsnit.

  SvarSlet
 3. Jeg har også læst bøgerne, men har nu syntes udmærket om alle tre film.
  Det skal så siges, at jeg så filmene med den tanke "at der helt sikkert ville være skåret en hel del i handlingen" og derfor blev jeg ikke skuffet.

  Nu var det i første omgang slet ikke meningen at bøgerne skulle laves til film, men derimod til en tv-serie. I seks dele. SVT viser den faktisk for tiden "Milleneum"

  .... og jeg læste på nettet at DR ville begynde at vise serien i påsken. DOH....og så er det bare filmene de viser....!
  Ærgrer mig gul og grøn over ikke at have fulgt med på SVT.
  Man kan jo håbe den på et tidspunkt bliver vist på dansk tv også...tvserien altså.

  Det er meget få bøger hvor jeg syntes filmadaptionen er blevet supergod. Ringenes Herre var okay, omend der var lavet om på persongalleriet og skåret en del af handlingen væk.
  Den eneste film, jeg umiddelvart kan komme i tanker om som en vellykket filmadaption er Stephen Kings "Misery" med Kathy Bates og James Caan.

  SvarSlet
 4. For mange år siden så jeg Martin A Hansens "Løgneren" med Fritz Helmuth og Vigga Bro- den var bragende god...
  Syntes filmen i går var god, men var også forberedt på at noget måtte mangle.

  SvarSlet
 5. Jeg synes fandeme, I er urimelige! :-)

  Jeg er VILD med bøgerne, og jeg er VILD med filmene.
  Jeg læser altid bogen, før jeg ser filmen. Det gør jeg netop fordi, der er utrolig mange ting, man ikke kan få med i en film. Utrolig mange ting og tanker, man ikke fanger, hvis man ikke har læst bogen. Man forstår filmen meget dybere, når man har læst bogen først. Men det betyder ikke, at filmen ikke kan stå alene.

  Når jeg har læst en bog, og skal til at se filmen, så glæder jeg mig til at se, HVAD de har fået med, og ikke OM de har fået det hele med. Jeg glæder mig til at se, hvordan de filmisk fortolker fortællingen, ikke til, hvordan de gengiver bogen side for side.
  Jeg har haft det ligesom jer, indtil jeg erkendte, at bøger er een ting, og film en anden, og at det blot er to forskellige måder at fortolke den samme grundhistorie på.

  PLEASE, se de to sidste film, Henriette, og hav det her i baghovedet. For det er faktisk ret gode film. Man skal bare ikke sidde og forvente, de er bøgerne op af dage, for det er film, ikke bøger.;-)

  SvarSlet
 6. Hej
  Jeg vil bare tilslutte mig de øvrige. Jeg har også set alle tre film og de var, som jeg havde forventet, uden den dybde som bøgerne giver, og jeg blev dermed ikke skuffet. Der er kun en film, jeg har set, som jeg synes har levet op til bogen. Det er "Den Grønne Mil" af Stephen King med Tom Hanks. Kan varmt anbefales :-)

  SvarSlet
 7. Kære alle, mange tusind tak for jeres indput. Jeg ved at det aldrig kan være det samme i film som i bog, men min spontane reaktion var altså som skrevet. Jeg kan se at jeg ikke er den eneste der har det sådan, MEN jeg kan også se at jeg måske stiller for store krav :)

  Nette: jeg bliver helt bange og tør nu ikke andet end se de andre to hihi, men du har da ret et sted. Mine forventninger har været alt for store, så jeg skruer ned for blusset næste gang :))

  Ester: Den er jeg faktisk enig i, Misery var fantastisk, og fik virkelig fanget stemning og personer utroligt godt. Får helt lyst til at se den igen :))

  Tvillingemor: Hej og velkommen og tak for dit bidrag til denne lille meningsudveksling :) Også den grønne mil, var faktisk udemærket der har jeg dog ikke læst bogen og derfor ved jeg jo ikke hvordan den er skruet sammen i forhold til indholdet.

  Hvor er det herligt at få lidt forskellige meninger serveret for det giver stof til eftertanke :)

  Jeg ønsker jeg alle en rigtig dejlig frifredag og håber solen dukker frem af skyerne senere.
  Knus Henriette

  SvarSlet
 8. Undskyld jeg lige blander mig, men jeg har også set filmen og havde samme opfattelse af den da jeg så den første gang. Havde ikke læst bøgerne og manglede en masse forklaringer som skulle hjælpe min forståelse :-) men jeg blev tvunget til at se den en gang til, stadig uden at have læst bogen. Denne gang var meget bedre og jeg blev ret vild med den, nu har jeg læst bogen og er kommet på plads :-) Har senere tænkt som flere af jer andre, at filmen er blevet lige vel "forkortet"
  Men jeg hopper på de andre film, helt klart og tror, at jeg nu er i den rette træning til at kunne se og forstå menigen med handlingen.
  Henriette, jeg har så svært ved at læse bøger, efter at jeg har fået min psykiske skade, rigtig træls, da jeg før var en læsehest og slugte alt hvad jeg kom i nærheden af. Jeg savner det meget, rigtig meget og har forsøgt lydbøger, uden stor held. Alle omkring mig havde læst bogen, og jeg måtte altså være med - derfor valgte jeg at se filmen.

  SvarSlet
 9. Jeg vil sige, at det er værre slet ikke at have læst bøgerne ifølge min mor, der så også kan være lidt slow, når hun skal forstå det hele i en film, men jeg synes som med Ringenes Herre og Harry Potter at der er meget med, men ikke alt og det er jo fedt at have baggrunden med og så få nogel billeder på de ting man har fantaseret sit til. Du MÅ se de to sidste, for de er altså gode og jeg er jo så lige typen..skal siges...jeg er nem at underholde og nem at imponere i den retning. Jeg syns faktisk alle 3 film var fede og så sidder jeg som den kloge boglæser og informere de andre som det bonusmatriale jeg er i besiddelse af ved at have læst bøegrne, som jeg også spreder om mig med guldkorn, når vi ser Ringenes Herre med viden fra bøger og det matriale der findes bagom filmene, som er mange timers kiggeri. Jeg tror aldrig man kan koge en bog ned til en film uden at mangle lidt..jo måske Doloris Clayborne...den er ret præcis og lige i skabet...men ellers : )

  SvarSlet