11 august 2010

Altså den der nøgle ik… (en aspegersk udfordring )

 

 

SNC11484_resize

Det er det nye Nem ID jeg taler om.

Jeg fik min nøgle i sidste uge, og i første omgang gik jeg helt kold da jeg så det vedlagte matriale. GAD bare ikke sætte mig ind i en masse nyt, når nu det jeg allerede har fungerer udemærket og efter hensigten.  Efter en tid fik jeg dog kigget nærmere på det, og jeg tog mig sammen til at få det installeret. Jeg kan godt se fidusen faktisk, MEN..

og der er flere meget store MEN’er:

FOR det første er det skidehamrende besværligt at vi nu skal til at rende rundt med det nøglekort klistret til kroppen, for at kunne få adgang til netbank. Man kan ikke lige åbne banken, når man får brug for det, uden først at have kortet ved hånden. Kortet hvorpå der er 475 forskellige nøgler, som hver især kun duer een gang. Sikkerhedsmæssigt er det garanteret voldsomt effektivt det erkender jeg, men praktisk er det en dræber.

FOR det andet, gør vi her i huset sikkert som så mange andre ægtepar, de ting vi nu er bedst til og som er mest praktisk i hverdagen. Blandt andet er det mig, der sørger for at overføre pengen imellem hver vores konti, jeg betaler regninger osv. Hidtil har vores nøgler til netbank ligget her på min computer, og jeg har nemt kunnet skifte imellem de to konti. NU skal jeg have både min egen, men også kærestens nøglekort hos mig for at klare den slags småting. DVS, at skulle det ske at han sidder på sit job, og lige skal chekke saldo eller andet, så har han IKKE sit kort på sig, og kan IKKE lige gøre det han har tænkt sig. Selvfølgelig kan han så ringe hjem til mig for, at få oplyst hvilken kode han skal bruge, men et eller andet sted er der skide bøvlet, for nu at sige det mildt.

FOR det tredje, og det allermest værste, er denne nye ordning et fuldstændigt umuligt tiltag for vores datter med asperger…

Lige nu kan hun kun akkurat finde ud af, at hun har en netbank konto og hvor hun skal trykke for, at finde nøglen frem på sin computer. Netbank har hun været nødt til at få oprettet, meget mod sin vilje, for fremover at kunne disponere over sine lommepenge på efterskolen. Hun er desideret bange for hæveautomaterne, og for at bruge kortet pga koden derpå. Hun kan ikke overskue at huske hvad koden er, og derfor heller ikke, at der på computeren er en ANDEN kode oveni den der skal bruges i butikkerne.

Med det nye nøglekort er hun helt hægtet af. At hun HVER gang hun skal logge på, nu skal have et ekstra kort frem, kigge på 9 kolonner med uendelige talrækker for at finde lige den, banken beder hende om at finde, OG derefter taste dem ind i feltet i bankens kodeboks, gør hende totalt konfus, og hun går i sort lige på stedet. Hun bliver forvirret, forstår det simpelthen ikke, og ender med at nægte at have noget med det at gøre. Vi ved ikke lige helt hvordan vi grejer den, men håber at skolen vil være med til at assistere hende fremover.

Jeg tænker så at hun er jo ikke den eneste dansker der har de problemer. Det nye NEM ID er ganske givet bedre og mere sikkert, men

HANDICAPVENLIGT er det sgu, helvede, faneme

og

edderpokker ikke…

 

12 kommentarer:

 1. Tjah min ældste (som er har en 5-årig IT-uddannelse) var helt oppe i det røde felt, da han modtog sine koder. Han synes, at det er noget af det mest tåbelige, han længe har set.

  SvarSlet
 2. TAK Mette, så er det ikke kun mig der harmes. Der er bare ikke tænkt langt nok i den ide syntes jeg.

  ;)

  SvarSlet
 3. Der er også mange andre indvendinger mod sikkerheden i det nye bank-og-kommune sikkerhedssystem. Selv om det faktisk er bedre end de filer med nøgler, som hidtil har været det mest brugte netbank-system, så er det under al kritik. Jeg kan heller ikke lide tanken om at slæbe rundt på nøglekort.

  Der må være en måde at lære systemet, også for en asperger. Jeg kender ikke systemet godt nok endnu. Hvis det ikke kan lade sig gøre for en person (det gælder jo også en del ældre mennesker) hvad skal man så gøre? Skal de bare dø?

  Det synes jeg ikke. Der skal gøres noget. Der er en forening for IT-sikkerhed, som kritiserer systemet, jeg vil se mere på det og finde ud af om de har handicap situationen med i listen over vanskelighederne.

  SvarSlet
 4. Jeg skiftede bank for nylig og fik noget, der minder meget om NEM-id uden at være det (et nøglekort, men kun gældende til netbanken).
  Jeg synes faktisk, det er meget rart, at jeg kan tjekke min saldo uanset hvilken computer, jeg sidder ved.
  Og ang. det med din kæreste - kunne I ikke løse det ved at tage en kopi af hans kort? Så kan I begge have det liggende.

  Hvad din datter angår, så ken jeg godt forstå, det må være vildt frustrerende at skulle sætte sig ind i noget nyt. Det samme må sådan set gøre sig gældende for folk, der er talblinde...

  Jeg håber, I finder ud af det. Men kender godt det dér med, at man ryger helt op i det røde felt over nye ting, når man nu mest af alt bare ville beholde det gamle.

  Knus Reke

  SvarSlet
 5. S HIT....ja grimt sagt, men det mener jeg!!!!!!!!!!

  SvarSlet
 6. Jeg kan nu godt se det smarte i nøglekortet - forudsat at sikkerheden altså er så god som de skriver. Jeg har dog ikke fået det endnu men har læst om det på nettet. Men er det ikke muligt at du kan skrive til deres support her: https://danid.dk/da/support/kontakt_support/kontakt_support_for_private.html og høre om der er andre muligheder? Jeg håber i får det løst så din datter stadig har adgang til hendes netbank. Knus

  SvarSlet
 7. Hei snupp!
  Det høres besværlig ut!
  Anyway, tusen takk for en innføring i danske skjellsord, det kan sikkert komme godt med en gang skal du se!!
  Stor klem,
  M

  SvarSlet
 8. Kære Donald. Det ville jo være dejligt hvis der kom lidt fokus på netop det problem med de handicappede.

  Tak for kommentaren og mange knus
  Henriette :-)

  SvarSlet
 9. Kære Reke. Jo det var en god ide. Jeg tror bare ikke det er en del af sikkerheds-hensigten at der skal være kopier i omløb hihi:)

  Tak for kommentaren og mange knus
  Henriette :)

  SvarSlet
 10. Nemlig Lavendel. Kan ikke siges bedre ;)


  Knus

  SvarSlet
 11. Kære Anette.

  Jeg tror jeg vil forsøge mig med det supportlink. God ide og mange tak for den :-)

  Skolen kender sikkert andre af de unge, der har samme problem, det er en specialskole for autister.

  Mange knus
  Henriette :-)

  SvarSlet
 12. Hej M :-)

  Mange tak for dit besøg og din kommentar. Hvor herligt at du kiggede forbi. Og ja.. man kan også lære bandeord herinde *fnis*


  Mange knus
  Henriette :-))

  SvarSlet