21 april 2013

Ok.. SÅ stopper festen, og jeg skal faneme ikke være tandløs inden jeg når de 50!

´

 

 

IMG_3422

Af skade bliver man klog, og jeg kan derfor godt insistere på at få en doktorgrad efterhånden, for NOJ hvor jeg da bliver klogere og klogere i disse år.

 

- Klog på psykofarmakas betydning for min livskvalitet, MEN også på de ikke så rare bivirkninger der følger med. Jeg VED godt, at de i de sidste par uger har været en programrække omkring netop den slags medicin, men jeg har valgt dem fra af den simple årsag, at netop den slags udsendelser ikke gavner mig. Jeg har ikke noget liv uden min medicin, og sådan er det. Jeg er desværre ikke, hverken fejlmedicineret eller overmedicineret for den sags skyld, så altså den klogskab lader jeg passere.

 

-  Klog på de sociale myndigheders ( manglende ) evne til at slå til, når man har brug for hjælp.

 

-  Klog på mig selv i forhold til mænd, og hvad der ikke er godt for mig.

 

-  Klog på hvordan jeg har det bedst, og hvad der skal til ( selvom det ikke bliver lettere af den grund )

 

-  Klog på min egen rolle som mor, og hvad jeg har af resourcer i den forbindelse

 

-  Og nu.. også klog på mine tænder..  og derom handler netop dette indæg:

 

Det er nok held i uheld, at jeg måtte til tandlæge i forrige uge med den dersens tand og rodbehandlingen. Uden at vide at det ville få betydning, var jeg jo et par uger forinden gået fra 15 –18 smøger om dagen, til 1-2-3 styks. Fint nok og jeg er lykkelig for det, men.. og det er her jeg er blevet så klog, at jeg nu næsten kan undvære hovedet fordi, ….   jeg har nu læst på lektien efter at AndersPernilleskæreste, fik sat den efterfølgende smerte og værken i tandkødet i forbindelse med rygestoppet.

 

Det hænger sådan sammen:

Som ryger nedsættes blodtilstrømningen til tandkødet, så man kan gå en rum tid med tandkødsbetændelse uden at det kan ses eller mærkes. Ingen blødning ved tandbørstning, og ingen umiddelbare synlige tegn på rødt og irriteret tandkød. At være ryger, at tage psykofarmaka som bla udtørrer mundhulen, og at have det skidt i lange perioder, så man ikke får tilset tænderne regelmæssigt, er en MEGET RINGE OG MEGET MEGET slem treenighed.

 

Med rygestoppet, er blodet så at sige igen begyndt at flyde normalt i gummerne, så da tandlægen sætter gang i rodbehandling samtidigt med, at de første uger som røgfri er gået og effekten af det er ved at vise sig, falder munden sammen som et korthus billedligt talt. Min tand gør ondt, men endnu værre er det med tandkød og gummer som i den grad og stadigvæk er helt åndssvagt ømt. Tandplejeren konstaterer begyndende paradentose, men jeg fortæller ikke at jeg er holdt med at ryge, da jeg ikke aner at det har en betydning før nogle dage senere. I næste uge har damen ferie og med mindre der kommer en aflysning kan jeg ikke få en tid før d. 30 april, og så er gode råd jo dyre.

 

Jeg går på nettet gør jeg. Læser side op og side ned, og nu ved jeg hvad der venter, hvis ikke jeg tager det her dødsens alvorligt. Ventetiden kan jeg ikke ændre på, kun håbe der kommer en akut tid inden, men jeg kan gøre så meget andet og det gør jeg så.  Skyller mund to gange dagligt. Børster med elbørste efter forskrifterne, bruger tandtråd/stikker og ruster mig mentalt på den rensning, som jeg SKAL igennem for at hindre det hele i at løbe løbsk. Med en målrettet indsats, kan det lade sig gøre at standse udviklingen så jeg ikke ender som tandløs, og jeg kan godt love jer at jeg nu ses med konstant og hele tiden TOP rene tænder. I tiden efter min grundrens, vil jeg skulle være virkelig perfid med mundhygiejne, men det er jeg helt klar til.

 

Faneme om jeg skal være BÅDE enspænder, københavner på landet, med gummistøvler og underlige gevanter, herreløse katte i hobetal OG uden en pløk i munden.

 

NO fucking WAY

 

********

 

Læs mere om Paradentose her:

http://www.tandlaegeforeningen.dk/Patienter/Tandsygdomme/tandkodsbetaendelse_paradentose.aspx

http://www.tbt.dk/almindelig-tandpleje/paradentose/

http://www.tep6.dk/tandbehandlinger/paradentose-behandling

5 kommentarer:

 1. ØV ØV! med dine tænder. )-: Det er jo ikke lige hvad du har brug for oveni alt det andet. Ved godt at du har ekstra travl lige nu, men er der en af dagene, jeg må komme og hente dine Patchworkbøger? Kram fra Vibeke. <3

  SvarSlet
 2. ÅHH gud ja da for fanden :) Ring lige i forvejen for er der en akut tid så må jeg jo smutte, MEN jeg er hjemme hele ugen sååå.. Du kommer bare.

  Knus :)

  SvarSlet
 3. Ok! Der er bare lige det problem, at jeg ikke har dit nr. Du kan bare skrive det i en PB på Facebook. (-:

  SvarSlet
 4. Med den overbevisning at der ikke findes dumme spørgsmål, spørger jeg så.....du skriver skylle munden 2 gange dagligt er det noget bestemt du skyller med eller bare vand ? jeg har hørt, ja faktisk fra en tandlæge at tandpasta fra Forever Living, noget Aloe vera tandpasta skulle være rigtig godt. Jeg bruger det en gang om dagen og så alm tandpasta de andre gange.

  SvarSlet
  Svar
  1. Godmorgen og ja, det er sådan noget klorhexidin noget. Smager som ondskaben selv,men samtidigt kan jeg bare mærke hvordan det lissom letter lidt i munden bagefter.. Og jeg skal da lige have læst lidt mere om det der tandpasta du skriver om. Har ikke lige penge til det nu, men det får jeg forhåbentlig snart :)

   Rigtig god mandag
   Knus

   Slet