18 juni 2014

Nu det her med haven ik..

 

 

 

IMG_6177

Den er til fryd og glæde. Den er også både til pryd og nytte. Alt det gode man kan sige om vores milde vinter og forår er sagt, og ingen vil være i tvivl om, at det har fremmet udviklingen, MEN…

 

 

…  det har også fremmet bestanden af skidtkravl!

 

 

Det hører også med til at have en have, men ih guder jeg kæmper en endeløs, og i sidste ende måske nytteløs kamp mod dem. Jeg har i første omgang forsøgt mig udi alskens økofornuftige metoder. Hidtil uden det store held. Jeg er flittig med bestøver, og gennemgår hverdag nærmest hver eneste plante BY HAND. Det er selvfølgelig ikke til at sige om problemet ville have været større. hvis jeg bare lod stå til, men hidtil er det især det ene bed og georginerne der lider en krank skæbne. Eftersom jeg sidste år fik styret min indre drabskvinde, og kogte/klippede 100vis af snegle, ja så ved jeg godt, hvordan en have ser ud med dem i, og her er der altså bare nærmest ingen, så det er andre banditter der er på spil om natten. Jeg har bla taget en limegrøm kæmpebille på fersk gerning, og man kan nærmest se dens tandsæt i blade og skud, men der MÅ også være andre slags for, hvor feks nogle arter af blomster ikke rammes, ja så er andre helt færdige. Dette gælder også mine tagetes, som jeg har sat alle mulige steder fordi rygtet vil vide, at deres lugt ikke er et hit. Sikke en fuser den legende er.

 

Nå,  men jeg håber, skyller, nipper, niver, piller og sprøjter videre, og så må vi se hvor længe der går inden jeg bare kaster håndklædet i ringen. Der ER grænser for, hvor meget tid jeg orker at bruge på at lege krig med de små. Iøvrigt er heller ikke hverken dild, basilikum eller radiser overhovedet til at drive for mig?  Prøver år efter år, men noget gør jeg galt. Det dør lige på stedet eller kommer aldrig frem, hvis jeg har frøsået. Det er sgu mærkeligt.

 

 

IMG_5923

IMG_6245IMG_6263

Så jo, min have ER frodig og jeg har succes med det meste, men altså også fiasko med så meget andet grønt. Mon ikke det er sådan for alle haveejere?  Jeg tror det.

 

Her kommer en parade:

IMG_6090IMG_6131IMG_6136IMG_6202IMG_6246IMG_6247IMG_6248IMG_6253IMG_6256IMG_6258IMG_6260IMG_6290IMG_6292IMG_6295IMG_6298IMG_6323

IMG_6287

IMG_6343IMG_6347IMG_6348

De smukke lyslilla valmuer kommer bragende frem nu. Dem troede jeg ellers slet ikke jeg ville få at se før næste år, men jeg skal da love for at det gør jeg. Faktisk er frøene blæst rundt, så de dukker op som overraskelser alle vegne. Endda så langt, som helt ud til indkørslen er nogle havnet. DET synes jeg er ret herligt.

12 kommentarer:

 1. har du prøvet med at så/sætte hvidløg (køb nogle hvidløg og brug fedende eller dem der er til overes efter madlavning) det holder nogle dyr væk men ikke alle (heller ikke dræbersnegle) og så får du som bonus minnum 1 fed ud af det (nogle gange 6-10 stk fed andre giver kun 1 stor fed)

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha nej det har jeg ikke, men jeg vil da helt klart forsøge den metode. Om ikke så fordi jeg elsker hvidløg :-)))

   Slet
 2. Sikke mange fine planter du har Henriette :-) dine valmuer er godt nok smukke. Haveliv er godt trods småkræ.
  Knus Margith

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det Margith, og ja jeg har været så forkælet med alle de planter folk har delt med mig. En stor glæde er det hver dag :-)

   Kh Henriette

   Slet
 3. Ked af det Henriette, men jeg er bange for, at det er dræbersnegle, der er på spil. Denne meget tørre forsommer har medført, at de ikke er så synlige - endnu. Men de er der! Min erfaring er, at netop tagetes og georginer er blandt yndlingsspisen - og derfor netop en sikker indikator for om de er i området.. Græskar er også absolut helt uimodståeligt og toppen af radiser er også fint - i mangel af bedre.
  mvh Lone
  PS - det er mig med jordbærene (som ikke har været en stor succes i år - sikkert manglende vand). Nu får de en masse kompost. så de kan få energi til at sætte en masse små nye planter til verden, så vi begge kan få gode nye jordbær næste år. _

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har nok desværre ret Lone.. Jeg ER begyndt at være mere om mig nu igen, og desværre har jeg ikke lige råd til feromol, men en saks har jeg og den bliver brugt. Så må vi jo se om det hjælper :-) Jordbærrene giver ikke så meget, MEN dem der er smager sååå dejligt. Du får en kærlig tanke hver gang jeg nipper nogle af. Jeg har også stor fornøjelse af løvstikken :-) Fortsat god søndag og håber bestemt at vi ses igen.
   Henriette :-)

   Slet
 4. Mine dværghøns, som ikke raserer haven, som store høns kan gøre, æder alt det forskellige småkravl. De spiser ikke snegle men de spiser ægene. Det kn kun gå for langsomt med at få nogle dværghøns Henriette :-) Og tænk lige på det frisklagte blødkogte morgenæg med gul blomme! Kh Mette.

  SvarSlet
 5. ps, og et lille vandhul til tudser og frøer, som vil æde sneglene!

  SvarSlet
 6. Øøøøh. Nu er det altså ikke for at være "efter dig" ;-) Men jeg er selv opereret for Karpaltunnelsyndrom. Og jeg har lagt mærke til på dine fotos, at du stadig går med en kæmpe forbinding. Jeg vil anbefale dig at give noget luft til arret for hurtigere sårheling.
  mvh
  Mayer

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt i orden Mayer :-) Det er ikke en forbinding og jo så alligevel. Det er sådan en træknedoverhånd ting. Arret er helet fint. Eneste grund til at jeg bruger beskyttelse er fordi huden på nederste del af hånden er helt åndssvagt sart og enhver berøring føles som om jeg har brændt mig på nælder. Det betyder at jeg bla ikke kan strikke eller holde på noget ude i haven, hvis ikke jeg lige trækker den stoftingest på. Tak fordi du bekymrer dig om det, og jeg er glad for at du gider skrive omkring plejen. Ingen tvivl om det.

   Kh Henriette

   Slet
  2. Nååå OK. Selv syntes jeg, at jeg kom mig hyyyylende hurtigt efter operationen. Men spurgte gemalen i går, og han sagde også, at der gik mindst en måned. :-) Godt vi hurtigt glemmer. Men jeg glemmer ALDRIG den smerte, der var ved at blive bedøvet. Jeg skreg så højt, at Køge Sygehus nær væltede. Min højre hånd er det også helt galt med. Jeg prøver at samle mod. :-)
   mvh
   Mayer

   Slet
 7. Mette : Du kan tro jeg super gerne vil have mig et vandhul med tiden OG høns. Det er en del af fremtidsplanerne. Når jeg kommer dertil så spørger jeg dig om råd kan du tro. En anden dame her i gaden har også høns, og vi har talt lidt om alle fordelene, så det bliver så snart jeg kan få lidt råd til matrialer til hønsehuset :-)

  SvarSlet