24 august 2009

Sensommer på altanen

Min altan er sølle i denne sensommer..


Det har ikke just været en frodig altan jeg har haft den senere tid. Efter sommerhusferien gik det jo strålende og alt var herligt. Senere kom så alle de små sorte klistrede luseagtige smådyr. De sad i klaser på både tallerkensmækkere og vedbend. Efter en tid var det så sørgeligt et syn, at jeg simpelthen flåede smækkerne op. Måske var jeg for hurtig, jeg ved det ikke, men bare dage senere kom alle mariehønsene og måske de alligevel kunne have overlevet og ha blomstret op igen.

Falmede blade og klistrede blomster er ikke det jeg ville have på min altan, men
næste år er jeg jo så klogere på den oplevelse.


Lige nu er det min duftgearnie jeg er lidt bekymret for. Den er simpelthen vokset så flot og lige nu er den fuld af vidunderlige lysende blomster. Men der er ugler i mosen. Små hvide flagrende tingester har også forelsket sig i den, og jeg har nu overbruset den først med sæbevand og siden skyllet den igen. Jeg syntes nemlig der er for mange blade der er begyndt at skifte fra grøn til gullig. Dyrene er bitte bitte små og de flyver så snart man dasker lidt til planten. De gjorde de sorte på smækkerne ikke. De sad bare der og åd sig mætte i mine flotte blomster.

I går gik jeg så igang med at soignere lidt derude. Det trængte virkelig og i dag er den så gjort ren og pæn igen. Det har betydet at en masse halvdøde planter er fjernet. Jeg har klippet mine to buske små igen, de fyldte efterhånden for meget i altankassen. Der er faktisk lidt bart nu syntes jeg, og i nærmeste fremtid, må der vist nye planter derud.

Der er lidt gråt og trist derude lige nu


Ligenu er det så jeg har brug for et fif. Hvad gør jeg med geranien så den kan overvintre? Hvordan tager jeg afliggere af den? Jeg ved egentlig godt hvordan, men jeg mener.. hvad er bedst? Nu eller senere? Er det den samme metode som med pelargonier?


Mandag er i gang og jeg har ting jeg bare skal huske i dag. Opringninger til skolehjem og læge i forbindelse med Josefines problemer. Hun skal ENDELIG til en første samtale i morgen. Det foregår på Frederiksberg, og jeg er virkelig spændt på, om vi igen må gå med uforurettet sag, eller om de kan gøre noget for at hjælpe hende. Og i så fald hvad? For nu falder en mulig behandling jo sammen med at hun endelig er begyndt på uddannelse, så for meget fravær er ikke lige sagen. Nå, men vi må se på det i morgen.

Hun skal til at vælge voksentandlæge, det er vi blevet bedt om af skoletandlægen, så det skal jeg også lige finde ud af. Sådan er der i dag en masse små ting. Min madplan skal føres ud i livet, men måske jeg først går i gang senere på ugen. I hvertfald har jeg fået et interessant link omkring sådan en plan, og det skal jeg lige se. Det ville nemlig være dejligt med lidt starthjælp. :-)

Kaffen venter mig, mandag kalder , en frisk uge er i gang.

8 kommentarer:

 1. Tallerkensmækkere i en altankasse får så godt som altid lus. Ærgerligt, det kunne være smukt, hvis de fik lov at udvikle sig og hænge som et blomstrende vandfald. Prøv med pelargonier næste år. De stortrives i altankasser :-)

  SvarSlet
 2. Jeg synes at din altan er meget smuk stadigvæk - du har så mange søde pynteting!
  Uha hvor jeg kender de der to-do-lister, nogle gange hænger de mig ud af halsen.
  Jeg vil ønske dig en dejlig mandag med masser af solskin, varme klem!

  SvarSlet
 3. Gys! Bladlus! Jeg hærgede hele min krydderurtealtankasse med sulfo. Og så hev jeg hjulkronerne op. Blev lidt trist over det, men på den anden side måtte krydderurterne jo klare sig, som de kunne. De står fint igen - nu.
  Mht. madplan tænkte jeg, om du måske også kunne finde lidt inspiration i vores metode.Det kan nemlig være anstrengende hele tiden at finde på og på og på...

  Vi laver madplan for en uge af gangen - hver lørdag. (Jeg er imponeret over din idé om en hel måned). En uges indkøb kan man overskue og så har man også mulighed for at tjekke diverse tilbud.

  Vores plan er bygget op efter faste principper. Det er ikke nødvendigvis faste dage. Men planen skal indeholde:
  En fiskedag
  En vegetardag
  En suppedag
  En køddag
  Nogle gange også en smørrebrødsdag, men det afhænger meget af, hvad vi skal i løbet af ugen. Søndag er f.eks. en dag, hvor ingen rigtig gider det store. Det er ofte her vi laver småretter eller restedag.

  Planen afhænger også af, hvad der er af sociale aktiviteter. F.eks. hører spiseudedage hos andre med.

  Vores madplan er også bestemt af sæsoner - let om sommeren og tungt om vinteren. Ligesom vi følger årstidernes udbud. Det gør det både billigt og co2-venligt.

  Inspiration henter vi mange steder fra. Der er jo f.eks. gode afprøvede klassikere, som man ved alle kan li'. Men personligt synes jeg, at sådan en som Camilla Plum er dejlig - hendes kogebøger er også en æstetisk og bramfri nydelse. Tina's mad, hvis du kan huske hende, er også super...billigt, godt og til at gå til. Måske ligger hendes opskrifter stadig på DR.dk? aarstiderne.com har også en masse gode opskrifter liggende, som vi bruger.

  Håber, at du kan bruge det.

  Cyberkram

  SvarSlet
 4. Hej Lone.

  Ej er det rigtigt?? jamen hvorfor da det? For ja, det ville jo være så herligt med deres lange ranker der hænger rundt om hele altanen. Det er da snyd er det.

  Jeg har i nogle år haft pelagonier, men kunne bare godt tænke mig at prøve noget nyt. Hmm ÆV

  Tak for gode råd, de er altid mere end velkommen her. :-)

  SvarSlet
 5. Kære Madame.

  Nu har jeg fået lidt af det fra hånden og jeg gider faktisk ikke mere telefoneri i dag.
  vejret er godt og jeg skal ud senere, så jeg vil være stille lidt nu. :-)

  fortsat god mandag og knus

  SvarSlet
 6. Juhuu Susling. Gode ideer er altid velkomne og jeg suger til mig af dine. Har du flere så kom med dem :-)

  Det er helt sikkert noget jeg kan bruge og mit udspil om en måned var måske lidt lige lovlig optimistisk. En uge eller to, er nok mere realistisk at have med at gøre, der er søreme heller ikke meget plads at rutte med i vores skabe i køkkenet. Fryser og køl kan faktisk ikke rumme mere end lige hvad vi kan bruge på en uges tid.

  Tusind tak og knus til dig :-)

  SvarSlet
 7. Der er nu skønt på din altan. Håber du får en god uge. Knus

  SvarSlet
 8. Tak skal du have Anette. :-)

  Jeg ønsker også dig en god uge og en herlig tirsdag. Knus

  SvarSlet