15 september 2009

At lytte til en bog


Det prøvede jeg i går..


I føtex var der i går også en del lyttebøger til en billig penge. Faktisk var der rigtigt mange, også at de store titler. Jeg valgt dog en jeg ikke endnu selv har læst, og i aftes skulle den så prøves af.

For en del år siden, dengang en lyttebog kunne købes på kassettebånd, købte jeg i London en udgave af en bog jeg ikke orkede selv at læse. Jeg havde forsøgt flere gange, men jeg kunne ikke fastholde koncentrationen, og desuden syntes jeg jo det er smart, at man kan nørkle samtidigt.

Båndet var en kæmpe skuffelse for mig. Jeg valgte at sidde og følge med, med bogen i hånden. Ved ikke lige hvorfor jeg fik den ide, men stor var min skuffelse da jeg kunne høre OG læse, at der simpelthen var lange passager der blev sprunget over!!

Det kan man simpelthen ikke. Alle de ord der er skrevet er jo vigtige for handlingen, det hele skal med, ellers er der jo ingen ide med at lytte til en bog.

Jeg tog så chancen igen i går, og jeg har en fornemmelse af, at det er noget man skal vænne sig til. På et par timer havde jeg " læst" bogen, og det var som om der aldrig rigtig skete noget inden i mig. Jeg ved ikke om det er fordi jeg ikke selv har siddet med den, eller om det simpelthen er fordi bogen bare ikke er særligt godt skrevet. Det skal jeg ikke kunne sige, men jeg har endnu en bog af Jungstedt, så det må jeg lige chekke ved at læse den selv.

Den anden lyttebog jeg købte har jeg i forvejen, men den er ikke læst endnu, så jeg prøver igen. Sker det samme, så ved jeg at det er fordi jeg ikke kan forlige mig med oplæsning. Det er altså noget andet end at sidde med bogen.

På den positive side, er det fedt at kunne nørkle derudaf, samtidig med at man er underholdt i ørene. Derfor vil jeg ikke give opgive helt, men prøve at købe en af de store titler jeg selv allerede har læst og ved er god. Så kan jeg ad den vej, se om det bare er mig der er besværlig.. Jeg satser også på at oplæseren har en betydning, og at betoninger og stemmeføring også har noget at sige.


I dage er der strikkecafe, men om jeg får hømmet mig afsted, er et spørgsmål. Jeg er træt og Rasmus er hjemme idag. Der foregår et eller andet i klassens drengegruppe, og han var ked da jeg vækkede ham. Det skal jeg lige finde ud af hvad handler om, men ærgeligt er det, for der skulle være et projekt i dag, som han ville have haft gavn af at deltage i. Med fortiden in mente vil jeg bare ikke presse ham for meget, så nu er han altså her hos mig.

Vi kan altid hygge lidt sammen. :-)

22 kommentarer:

 1. Jeg synes, at du skal give lydbøger et par chancer mere - og da jeg jo har arbejdet med litteraturen i radioen i mange år, ved jeg, at det har meget at sige, hvem der læser op. Vælg bøger med stemmer, du holder af - der er simpelthen nogle mennesker og deres betoninger, der lader en helt kold.

  Varme klem og god tirsdag til dig :O)

  SvarSlet
 2. Tak for tippet Madame.
  Jeg kan kun være enig, for ham her der læste nogen op i går, var bare helt forkert syntes jeg. Jeg ku se at Ellen Hillingsøe var oplæser på en af de lydbøger der var nedsat, men da jeg allerede havde læst den, sprang jeg over. Måske jeg alligevel skulle prøve den, for hendes stemme er jeg så vild med. :-)

  Rigtig god dag og knus til dig ;)

  SvarSlet
 3. Købte lydbøger kender jeg ikke til. Ville ikke kunne holde ud at "læse" med samtidigt.
  Har du prøvet www.netlydbog.dk?
  Du kan gå ind og vælge en bog, vælge dit eget bibliotek at låne den fra (det kræver at du har en pinkode fra dit eget bibliotek, der kan du også holde øje med dine egne rigtig lånte bøger o.m.a). Du downloader bogen i 1 måned og der er et max. antal bøger som du kan låne på det samme lånerkort.
  Linket fra i går er www.forlagetdelta.dk
  Jeg skulle lige undersøge om de også solgte til private, det gør de :-)
  Det er rigtig godt du kan hygge med Rasmus, de skoler kan være noget af en prøvelse!
  Mange hilsener fra Laura

  SvarSlet
 4. Der er vel også noget over at få orene ind gennem øjnene og sidde med bogen, det er sikkert ikke helt den samme sansning. Ligesom der er noget der er mega ordblinde, når de skriver i hånden, men på en computer går det meget bedre, for der er der et led mindre at beskæftige sig med, nemlig udformningen af bogstavet. Jeg vil tror man mangler noget i skabelsen af det indre billede. Da jeg var helt ung og læste ungdomsbøger har jeg brugt lydbøger, men det er nok bare lidt en tam fornemmelse. Måske hvis man er ude at rejse og ligger på en strand med lyttebøffer på, så er det jo smart. Men det er vel hvad det er : )

  SvarSlet
 5. Det var da lidt en øv oplevelse så... kender ellers rigtig mange der benytter sig af "lyd-bånd", eller det er jo cd´er nu om dage. Både børn og voksne, der nyder godt af, at sætte sig tilbage enten i bilsædet eller en god stol derhjemme...

  SvarSlet
 6. Hej Henriette.
  Har lagt en award til dig på min blog, men kan se du allerede har fået en. Men du skal have den alligevel. God dag:)))

  SvarSlet
 7. Jeg må give Madame ret - stemmen er altafgørende.
  De første gange syntes jeg som du - og havde næsten givet op, men da jeg lånte "Kongemordet" oplæst af Ellen Hillingsø så var jeg solgt - den kvinde kan noget med sin stemme.
  Lydbøger bliver aldrig min foretrukne måde at lære de nye bøger at kende, men indimellem hører jeg en bog - og strikker imens. :)

  SvarSlet
 8. Jeg interviewede engang en mand, der var blevet blind om hans læsevaner. Han havde læst meget hele sit liv, men efter sin blindhed måtte han i stedet ty til lydbøger. Han var glad for, at der fandtes lydbøger, men han syntes det værste var, at oplæserne læste i et andet tempo end det, han havde været vant til. Han fortalt også, at stemmerne havde en stor indflydelse på hans bogoplevelser. Nogle stemmer fik ham til at fornemme billeder og stemninger i teksten, andre lagde en barriere mellem ham som "læser" og tekstens budskab og ordbilleder.

  Jeg tror jeg forstår ham. Tænk bare på en som Thomas Vinding. Hvis man lukker øjnene og indstiller hukommelsen, så flyder man da helt med. Eller Gunvor Bjerre, vores barndoms stemme på alle de gode børnefilm i TV.Samme fornemmelse, ikke sandt!

  SvarSlet
 9. I en periode reddede lydbøger mig fra et liv i kedsomhed. Ren eskapisme, men det virkede.

  Lydbøger betyder også, at jeg får 'læst' endnu mere. I perioder læser jeg papirbøger om aftenen, og lydbøger i køkkenet, mens jeg strikker, eller rydder op.

  Har dyrket lydbøgerne i lang tid inden, det blev almindeligt, og har derfor fundet mine favoritter blandt oplæsere, men kan også abstrahere fra en mindre heldig indlæsning, hvis bogen har min interesse.

  I min verden er lydbøger guld:)

  Angående udeladelse af passager. Tror du, at det er derfor, de er billige? En slags læs-let udgave, måske?

  SvarSlet
 10. Jeg får perioder , hvor jeg bruger lydbøger, lånt fra Biblo. Og oplæseren betyder alt for mig. Har måtte droppe bøger , hvis oplæseren havde en stemme jeg ikke kunne klare..
  Håber du får indsigt i Rasmus´problem og I finde en løsning sammen.

  SvarSlet
 11. Hej Laura og tak for linkene. Lydbøgerne giver jeg en chance og også måske som download. :-)

  God aften og kh
  Henriette:))

  SvarSlet
 12. Hej Rikke. der tror jeg du har fat i noget af det rigtige. Det med at SE ordene også.

  Jeg prøver nu alligevel med lidt flere af slagsen for det er altså smart at kunne nørkle samtidigt. :-)

  Tak for kommentaren og god aften til dig:)))

  SvarSlet
 13. Hej Kirsten.
  jeg giver heller ikke op endnu. Det handler om at kunne lave andet samtidigt hvilket passer mig ret så god. :)))

  SvarSlet
 14. Hej Marianne. Tusind tak, hvor er det pænt af dig. Jeg læste din begrundelse og den gør mig virkelig glad. :-)

  Men ti mere om mig,bliver nok for svært Hihi

  God aften og kh Henriette;)

  SvarSlet
 15. Hej Helle og mange tak for din kommentar. Hyggeligt at du kiggede forbi her hos mig :-)

  Det var netop Hillingsøe jeg også gerne ville lyte på, hendes stemme er fantastisk. De havde ikke Kongemordet, men kun den sidste i rækken, og jeg vil jo helst høre det fra bind et af.

  Stemme og betoning er virkelig vigtigt.

  Rigtig god aften
  Hilsen Henriette :-)))

  SvarSlet
 16. Åhh ja, Thomas Vinding... HAN er jo kongen af oplæsning. Det med tempoet havde jeg slet ikke tænkt på, men det er faktisk også noget der kan ødelægge indtrykket.

  Jeg er ved at vænne mig til det så småt og har købt lidt flere idag :-)

  Kh og godaften OG knus ;)

  SvarSlet
 17. Hej Sifka. Ja det kunne da være en forklaring, men ikke en jeg er tilhænger af. Det er snyd syntes jeg.

  Jeg er ved at vænne mig til det, men tilslutter mig helt jer andre, for stemme og betoning og tempo er altså med til at gøre om man står af eller på i oplevelsen. :-)

  Rigtig god aften og tak for input ;)

  SvarSlet
 18. Hej Mira, jeg har fået talt lidt med Rasmus, men han er ikke så vild med at tale om problemer. Desværre.. han er dog lidt gladere nu.

  Tak for kommentaren og kærlig hilsen
  Henriette ;))

  SvarSlet
 19. Jeg støtter råd nummer 1. Men jeg ville egentlig bare sige at jeg synes du er så klog at tage den tid med Rasmus. Det første, jeg gjorde, da lægerne sagde at jeg skulle tage den med ro, var at finde ud af, hvordan jeg skulle håndtere sygemeldinger. Altid en årsag, gerne mindre del af en helhed, og ikke for mange ord! Tænk, det var jeg altså nødt til at filosofere over :-)

  SvarSlet
 20. :-) At filosofere er ingen dårlig ting Dax.

  Jeg ku bare mærke at det ikke var idag jeg skulle presse ham for meget. Ikke at vi har siddet lårene af hinanden, men han har bare været her og haft en dag med mig, det var han glad for. Jeg skrev til skolen om det, men har endnu ikke hørt noget tilbage, det er jeg lidt skuffet over, fordi de siger de er obs på ham. Hmmm

  Sov rigtig godt og tak for kommentaren.
  Kh Henriette :-))

  SvarSlet
 21. Det er ikke helt det samme, som at læse selv. Jeg har downloaed bøger fra DR.DK og bruger dem på jobbet, når jeg har brug for at komme væk, fra den trivielle del at jobbet. Jeg kan høre den samme bog 3-4 gange og hver gang opdager jeg noget nyt. Det er nok fordi, jeg bliver forstyrret indimellem. Men for mig fungere det kun på jobbet. Kunne nok aldrig finde på at bruge det hjemme, med mindre jeg var syg og ikke orker at bruge øjnene til enten bog, PC eller TV.
  Det eneste negative, som irreterer mig ved en lydbog er, at man ikke lige kan læse et afsnit een gang til.

  God onsdag
  Knus Kari

  SvarSlet
 22. Kære Kari godmorgen til dig.
  Det kan du have ret i. Nu jeg tænker over det, kan man kun gå frem men ikke tilbage... Hmmm

  Jeg er nu ved at vænne mig lidt til det, men er stadig også ved at pejle mig ind på hvad jeg har det bedst med at høre :-)

  Rigtig god dag til dig :-))

  SvarSlet