21 februar 2012

Jeg efterlyser effekter fra overskudslageret ;)

 

 

 

 

De af mine læsere, der har fulgt med længe her ved, at foruden garn og strik er min altan og det at se det grønne gro, det der tilføjer mit liv allermest livskvalitet. Ihvertfald når der er tale om det, der IKKE handler om det menneskelige aspekt. Så ingen behøver at fare i blækhuset eller harcelere over, at jeg helt overser mine børn eller kæreste i det stykke.

 

Nå, men det er heller ingen hemmelighed for de mange der har have, at det psykiske velbefindende forbedres ganske væsentligt, skulle man have muligheden for at få jord under neglene. Om det er i have, på altan, i køkkenvinduet, eller måske i en kolonihave er eet fedt. Man bliver så glad og rolig af hele processen omkring det at se det grønne spire og gro.

 

I otte lange måneder ventede jeg på krisehjemmet. Ventede på at der var en bolig lige til mig, og en af de ting kommunen vægtede højest, var netop at jeg skulle have muligheden for at være på en altan. Jeg har jo perioder hvor jeg ikke magter at gå ud, og der er en altan et godt alternativ for luft og grønt. Jeg fik som bekendt en altan. Og det en ret så stor en af slagsen. Hver dag indtil det blev FOR koldt, har jeg siddet derude. Også inde bag stilladset nyder jeg at bare sidde der og kigge på verden.

 

Selv en meget lille altan har været en lykke som I kan se om lidt. I lyngby var min altan ikke stor, men det lykkedes mig alligevel at insistere på både frodighed og hygge. Her gælder i allerhøjeste grad, at det er ikke størrelsen men gørelsen hihi. Bare se her:

Jeg sad der i mit hjørne i timevis. Både i regn og sol, sne og gråvejr. Det gjorde ingen forskel, når bare jeg ku se på blomsterne derude.

Tulipaner

Det første år jeg boede på adressen var jeg heldigt at rende ind i en enorm buket tulipaner i februar.  De stod på altanen permanent, og holdt i hele to måneder, så også på den måde er min altan en forlængelse af min dagligstue året rundt.

Jeg ku lige sidde på en lille skammel og nyde min kaffe og en bog.

 

**********

Andet år jeg boede i Vanløse fik jeg blod på tanden, og oprettede min altanblog. Der findes et utal af haveblogs allerede, men ihvertfald på det tidspunkt, var der så vidt jeg ved ikke andre der bloggede om haven på altanen. Både altan og blog gav mig mange sjove timer det år, men det kom jo til en brat ende i november, da jeg måtte forlade hjemmet nærmest fra den ene dag til den anden. Bloggen har ligget forsømt hen lige siden, men nu pønser jeg på at genoptage skriverierne der, for foråret ligger jo lige om hjørnet.  Den ene af mine to klematis har overlevet opholdet som gæst på en anden altan, og jeg håber at yderligere to planter viser tegn på liv, men derudover er der intet tilbage. Hverken min lille rødbedeaurikel, som jeg virkelig så frem til at skulle se i blomst, eller jordbærrene, hverken det lille stykke skovbund med anemoner, eller løvstikken har klaret at være upasset.  Jeg har stadigt nogle forskellige småting jeg skal have hentet hjem til min nye altan, deriblandt lidt potter og den smukke smedejerns altankasse. De står endnu i Vinnas kælder, og jeg har ikke fået det hentet efter jeg flyttede ind, men nu skal det være.

Udefra kunne man rigtigt se hvordan jordbærrene pyntede med deres lange ranker.

 

Og sådan så den jo ud den varme sommernat, hvor jeg ku ligge på gulvet og kigge op på stjernerne. ( Her skal kun i parantes nævnes, at det jo så også var den samme sommer, hvor jeg oplevede at være virkelig ked af det.. ) Altanen var min glæde det år.

 

De skønne sommeraftener blev udnyttet til fulde derude.

 

I potten står en lille stikling jeg har fået af Losarinas mor. Den er een af to jeg håber på har været stærk nok.

 

 

Og ja.. de to her overlevede heller ikke, og deres mor savner dem kan I tro. Dog SKAL jeg ha et nyt par som kan lege udendørs med mig,  når den tid kommer.  Hvem skulle ellers guffe af mine planter hihi.

 

Snart er det ved den tid igen, og jeg glæææder mig.

 

Og nu kommer jeg så til humlen ved dette indlæg. For også i år og allerede nu, ser jeg frem til livet på altanen. Denne gang måske endnu mere end ellers, både fordi jeg lige sprang sidste år over, og også fordi jeg prøver at se frem mod bedre tider. Det har været en håååård vinter og jeg har været tæt på at give helt op, så en af de ting jeg nu bruger som incitament til at se fremad med glade øjne,  er den nye altan. Jeg har bestilt nogle poser frø til at begynde med og jeg har også et håb om at det jeg har liggende fra sidste efterår kan bruges.

 

Og så er det at jeg vil høre jer ad, alle I der har haver. Jeg har brug for en smule starthjælp. Skulle I mon ligge inde med potter og kasser i ikke har brug for? Jeg har ikke rigtigt penge på budgettet til altanleg, andet end at jeg VIL have mig en ny klematis, en lanterne, og også gerne en guldkaprifolie. Dem henter jeg på planteskolen, men potter og deslige kommer det til at knibe med. Jeg har en ide om, at haveejere er ligeså slemme til at samle i rå mængder, som jeg er med mit garn..  Og dermed håber jeg, at der måske er nogen der kan undvære. Jeg kommer gerne i min lille dyt og henter selvfølgelig. Det handler også om at jeg ikke har så meget overskud, at jeg kan køre land og rige rundt på loppemarkeder og lossepladser for at lede.  Forresten kunne der jo også være en, som ligger inde med en af disse jerndimser man bruger til at sætte på væggen, så planterne har noget at slynge sig fast om.

 

Derudover efterlyser jeg en med lyst til at hjælpe mig med, at sætte hylder op på væggen derude. Jeg har fem der skal sidde i forlængelse af hinanden. Meget kan jeg selv, men jeg syntes ikke jeg lige tør begynde at bore huller i betonen. Det kunne nemt ende med noget skidt hihi.

 

 

 

Uanset hvad, så er det snart forår og det ser jeg virkelig frem til. Stilladset vil blive fjernet igen, hvornår er ret så usikkert, men det skal knagme ikke stoppe mig. Niksen biksen :)

33 kommentarer:

 1. Jeg har masser af plastikpotter, nogle rigtige urtepotter og også nogle plastikaltankasser - og vist også nogle i metal - stående til udsmid i kolonihaven. Der er også en kæmpe kaprifolie at tage stiklinger af, hvis det har interesse. Hvis du har lyst til at komme forbi Humlebæk i weekenden og hente lidt af det er du velkommen. Jeg kan også lige tage et billede først :-) Smid mig en mail på syslerierne @ gmail . com. Kh Nina

  SvarSlet
 2. At kunne skabe så megen skønhed og stemning på så lille en plet er en en hel kunstart og du er i sandhed en kunstner på det felt :-)

  Hvis jeg boede på Sjælland ville jeg også gerne hjælpe, men jeg bor jo altså her i det solbeskinnede Nordjylland ;-)

  Jeg ønsker dig rigtig mange gode timer på din altan, som jeg er sikker på vil blive ligeså frodig en oase som du har haft de andre steder :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak strikkeheks :)) Jeg er bare så glad for at se ting gro. Min nye altan vil jeg gøre alt for også bliver en oase, det SKAL den bare være hihi.

   Kh og knus
   Henriette

   Slet
 3. Kære Nina. Humlebæk vil være et skønt udflugtsmål for mig :) Jeg er frisk på at komme og kigge på det og ja.. kaprifolien må du meget gerne tage stikling til mig af. Uhh det var lige hvad jeg håbede på, og jeg er også spændt på at se om andre har ting og sager, der bare skal smides ud, for så er jeg SÅ klar hihi.

  Jeg mailer dig lige omkring adressen, og så kunne lørdag eftermiddag være en mulighed.

  Tusind tak og mange knus
  Henriette :))

  SvarSlet
 4. Ja, jeg kan ikke være behjælpelig med andet end at smide om mig med begejstring over -
  1 : - hvor fantastisk du er til at skabe intensiv hygge og lækker stemning på en altan der er så lille, at den nærmest er ikkeeksisterende.
  2 : - at du har har kræfter, energi og lyst til at skrive et så langt et indlæg ♥
  3 : - at du tydeligvis har fået det bedre, og mod på at gå i gang med noget ♥
  4 : - varme tanker og tak for at sætte lyst i mig, til at gøre noget (mere) ud af min altan ☼

  Kram ♥

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er du herlig :)) tusind tak for ordene og ja.. jeg har det bedre nu. Og jeg kan næsten ikke vente til det bliver sæson igen :))

   Mange knus
   Henriette

   Slet
 5. Jeg kan om nogen sætte mig ind i hvor meget det betyder for livsglæden at få jord under neglene. Jeg glæder mig så meget til at komme i haven for alvor og sætte de små forspirede grøntsager, som jeg skal følge hen over sommeren.

  Jeg håber din altan bliver et lige så godt sted for dig som de andre har været.
  Kram

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Mette. Jeg skal nok få altanen op at køre og blive fin, jeg kan bare næsten ikke vente hihi. Jeg ved at du er så glad for din have, af samme grund som jeg. Sjælefred..

   Sov godt og knuuus
   Henriette :))

   Slet
 6. Du er da en sand magiker til at skabe liv på en altan! Er dybt imponeret over hvor smukke dine altaner var og glæder mig til at se hvordan du får skabt liv på din nye altan.
  Jeg bor desværre for langt væk til at bidrage - men vil gerne hjælpe til med blomsterfrø, og andre planter/stiklinge som kan klare en tur med post danmark, som du måske kunne have brug for.
  Knus, Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helle. Uha jeg ville helt bestemt blive lykkelig for frø og stiklinger. Så kan jeg jo også mindes hvor de kom fra, hver gang jeg kigger på dem :) En dejlig tanke.

   Kan jeg maile dig med min adresse ??

   Tak for det og mange knus
   Henriette :))

   Slet
  2. Ja, det kan du :-) Min mail har du jo - patchworkstuen@gmail.com Knus, Helle

   Slet
  3. Nå ja, undskyld det er svært for mig at huske tilbage, men du fik jo mit sjal ik :) Så jeg smutter lige over og sender dig en mail med det samme.
   Tak og kh
   Henriette :)

   Slet
 7. Hej Henriette

  tjek lige dette link. Jeg har hentet hos dem i dag og der er masser tilbage.

  www.dba.dk/ler-potter-som-i-kan-se-fr/id-80702042/

  mvh Lone

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lone. Hvor dejligt at du smed det link til mig. Jeg har været inde og skrive til sælger, men har ikke hørt noget endnu.

   Tusind tak og mange kh
   Henriette :))

   Slet
  2. Ring til hende istedet. Det gjorde jeg - en halv time senere hentede jeg 133 potter :-)
   mvh Lone

   Slet
  3. Vi har talt sammen og jeg skal forbi på lørdag :) Så det var et super link.

   Taaak Lone

   Slet
 8. Skønne skønne billeder. Jeg er selv super-haveglad. Jeg kan også virkelig mærke på humøret, at foråret er nær.

  God arbejdslyst, håber det lykkedes at få lidt hygge skrabt sammen.

  Kender du til terapihaven i Hørsholm? De holder åbent hus i maj. Tror at det kunne være spændende at høre om, og se hvordan de har indrettet sig.

  Hilsen Hanne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hanne. Den har jeg aldrig hørt om, men jeg vil helt bestemt tjekke den ud og se hvad den er for noget :))
   Tak for tippet og kh
   Henriette :)

   Slet
 9. Hej du, når det bliver loppe sæson igen skal jeg gerne kigge efter søde potter og lanterner til dig. . Du formår sku godt nok at skabe hygge og liv på dine altaner. Jeg er vild med din strikkestol står lige inden for døren, så man kan sidde og blive luftet og stjernekiggeri. jeg har lige fået en første terrasse og altan også for den sags skyld. Der skal jeg til at indsamle min egen udendørs hygge og det glæder jeg mig at, at der skal skabes liv og udendørs glæde derude. Jeg bliver glad af at se på din altan.

  Jeg skal tænke på dig : )

  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Rikke. Jeg kan også godt fortælle dig, at jeg aldrig siden har haft en plads jeg har været så glad for, som den der ved siden af altanen. Uhh jeg nød at sidde der :)

   Gider du virkelig holde øje for mig? Hvor dejligt og det må du meget gerne. Du kan bare sige til, hvis der viser sig noget og sender du mig en mail, så kan du få mit mobilnummer. Så er det lige til at slå på tråden og slå til med det samme, hvis du finder noget godt :)

   Du kan tro jeg tænker på dig i denne tid, for hvor må det være spændende at skulle igang med have for første gang.

   Mange knus og vi høres ved.
   Henriette

   Slet
 10. Hej Henriette.

  Jeg kan bidrage med nogle stiklinger fra pelargonier. Du siger bare til!

  Mange hilsner fra Jannieej

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jannie. Det vil jeg meget gerne sig ja tak til. Hvor er det dejligt at du har lyst til at hjælpe. Send mig en mail, så får du lige min adresse. Jeg går ud fra at de skal/kan sendes med posten og ellers vil jeg selvfølgelig gerne afhente dem selv. Kommer til at tænke på at du vist da ikke bor langt fra mig vel?

   Sig bare til
   Knuuus
   Henriette :))

   Slet
 11. Det var din altanblog jeg fulgte med i før denne blog...:-)
  Sjovt nok var det min første tanke da du viste billeder fra den nye lejlighed...altanen.
  Tænkte at nu bliver Henriette glad, den nye altan er jo meget større end den gamle, så her kan hun rigtig få sig en oase..:-)

  hej fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan tro jeg godt kan huske at du begyndte der og jeg håber da bestemt at du vil læse med igen, når jeg inden længe begynder igen :) Glad er bare ikke ordet hihi, jeg er overlykkelig og kan ikke vente med at gå igang derude. Det ved jeg at du garanteret også kender til ik..?

   Mange knus og tak for din hilsen
   :)

   Slet
 12. Kære Henriette
  Jord under neglene er den bedste form for terapi... det ved jeg!
  Jeg vil gerne give dig 5 poser frø, frit valgt fra hylden i min BLOMSTERFRØ butik på www.fauerflora.dk.

  Det vil jeg gøre fordi:
  1. Du har ventet længe nok nu.
  2. Du trænger til at komme ud og se noget smukt.
  3. Du har en rigtig fin blog, som jeg gerne vil følge med i.

  Du skal bare sende mig en mail med dine ønsker.

  Den eneste betingelse jeg stiller er at du tager billeder af frøene og ligger op på din blog, og fortæller hvor du har dem fra :)

  Hvis du så også fortæller undervejs hvordan det går med planterne, bliver jeg ekstra glad. :)

  Venligste frøspire hilsner fra Line Fauerholm

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Line. Velkommen her hos mig.

   Der er virkelig en flot gestus du kommer med, og selvfølgelig vil jeg gerne sige ja :) Jeg styrter fluks over til din side, og så får du en mail. Det glæder mig også at du gerne vil følge med her, og der skal nok blive skrevet om forløbet. Det gør jeg på den anden blog, som snart får lidt gødning så den kan live op igen hihi :)

   Sikke en dejlig overraskelse at vågne op til.
   Rigtig god dag
   Henriette

   Slet
 13. Hej Henriette.
  Du har godt nok haft nogle hyggelige altaner ;o)
  Jeg har en stor krukke stående, som du gerne må få. Den er mørkegrå, og ca 35-40 x 35-40 cm.
  Jeg har også en zink altankasse, som er ca 70 cm lang.
  Hilsen Charlotte i Rødovre
  folmer@posgaard.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Ej hvor skønt. Jeg mailer dig lige senere i aften. Tusind tak, og jeg kan vist bare rigtigt gode lide at få ting til at gro hihi.

   Kh Henriette :)

   Slet
 14. Hej Henriette,
  jeg skulle til at sende dig linket om potter i herlev, men kan se, at nogen er kommet før mig :-)
  Jeg kan ikke tilbyde så meget lige nu, men jeg vil have dig i tankerne, når mine så-eksperimenter kommer i vej - det kunne jo være, at der var lidt overskud :-)
  Jeg kan p.t. kun komme i tanke om en ting, jeg kan forære væk: Sommerfuglebusk (lilla), som er 2 år gammel (selvsået). Den er jo bette nu, så helt perfekt til altan - men hvordan den vil arte sig med tiden, hmmm...??? De bliver jo store - 2 m - men måske i en murerbalje?
  Du kan jo lige skrive, hvis du skulle være interesseret :-)
  Hilsen Tina i Karlslunde
  tina.ladyinred@gmail.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tina.

   Hvor er det sødt af dig at skrive og at du har mig i tankerne med dine eksperimenter er skam også en herlig tanke. Så står jeg i kulissen og er klar til at overtage det du ikke selv gider gemme hihi.

   Jeg ved ikke liiiige med en busk.. Det tror jeg måske er lige lovligt voldsomt, men jeg vil vende tanken i mit hoved og så vender jeg tilbage hvis jeg fortryder. Ok?

   Nu har jeg din mail her, så jeg skal nok lade høre fra mig.
   Tusind tak igen, det er en rigtig dejlig besked at få.
   Kh Henriette :))

   Slet
  2. Hej Henriette, jeg kunne ikke lige se, hvor stor din nye altan er, du skrev bare at det var meget stor, så derfor tænkte jeg på sommerfuglebusken. Lige nu står den i en potte - måske Rönnbär potte (Ikea) på Ø 38 x H 32, så den fylder ikke meget nu. Du skal også skære den helt i bund hvert forår, når frosten er væk, så det vil nok vare et stykke tid (5-10 år), før planten bliver 2 m. Her i sommers har den måske være ½ m høj. Man får besøg af vildt mange sommerfugle, når man har sådan en fætter - og det gør i hvert fald mig vildt glad indeni :-)
   Lad høre fra dig, hvis du skulle være frisk :-)
   Hilsen Tina

   Slet
  3. Hej igen Tina :)

   Altanen er 7meter lang, men kun ca en meter bred. Omvendt når du skriver som du gør, så kan jeg ikke lade være med at være fristet. Det kunne se så fint ud, men hvordan opbevares den om vinteren?? Skal jeg sætte den i kælderen eller kan den klare at overvintre?

   Jeg skriver lige en mail til dig, det er nemmere hihi.

   Tak og knuuus :-)

   Slet
 15. Tak til deling!

  Amazing Balkon Blog .......

  SvarSlet