27 februar 2016

Forskellen på haver og mennesker

 

 

 

 

IMG_0936

I sidste uge var jeg i haven, som jeg forsøger at være hver dag. Denne specifikke dag skete der dog noget, som jeg stadig ikke helt kan komme over, men lad mig sige med det samme at vi ikke er ude i noget traumatisk haha, det er bare et eksempel på hvor forskellige mennesker opfatter haver, og hvad der skal være i dem.

 

 

 

2016-02-12 14.46.12

Jeg skal som forventet bruge lidt tid til at vænne mig til de nye forhold og havens beliggenhed, for allerede nu oplever jeg at de som passerer når jeg går derude, alle gerne vil hilse på og sludre, men… de har alle også ret så sikre meninger om, hvordan jeg skal passe haven og hvordan den skal se ud! Her mærker jeg mine problemer med at være tålmodig og tolerant, for allerhelst har jeg lyst til at bede dem alle holde kæft og passe sig selv. Det gør jeg selvfølgelig ikke, det ville være et utroligt uhensigtsmæssigt træk når man bor i en lille by og er ny, men det ER en udfordring for mig. Prisen for at bo trygt, godt, varmt, tørt, sikkert og rart har været endnu mindre privatliv end jeg foretrækker, men det er mit valg og jeg skal bare være kvik til at sætte mine grænser. Basta.

 

2016-02-24 14.14.54

Nå, men jeg gik altså derude i sidste uge. Det var vistnok den dag jeg fik sat rådhusvinen på plads, og på et tidspunkt er der en som taler til mig. Jeg hilser venligt på og går hen til hækken, hvor kvinden er ved at kigge på havens nye tiltag (og lejer), og uden nogen form for pli eller omsvøb i øvrigt, går hun lige til sagen og gør mig opmærksom på, at hun normalt af forrige lejer har haft fået lov til at få af æbler og blommer fra de træer som står i haven. Deeeeeet ved jeg ikke lige, hvad jeg skal sige til andet end, at det har da været dejligt for hende. På lige fod med en herre, der har hilst på mig og forklaret, at han hidtil har haft frit lejde til at benytte det skur jeg har i haven fordi forrige lejer ikke selv brugte det, er vi altså ude i noget med, at jeg nok får en smule travlt med at afvise diverse fra nær og fjern, og høfligt men bestemt forklare at jeg selv påtænker at gøre brug af de goder, der følger med mit lejemål og min matrikel..

 

Omtalte kvinde fortsætter med at sludre om stort og småt fra vejen og kvarteret, og vi taler selvfølgelig om haver og planter også. Hun fortæller at figentræet for enden af gavlen laver dejlige figner (..), og jeg siger at jeg glæder mig meget til at se hvordan det vil se ud til sommer, hun fortsætter med at berette om, hvordan forrige lejer var en ivrig køkkenhavedyrker, og at der altid var nok af løg og andre sager, som hun delte ud af. Kender I det? Det var ikke så meget det hun sagde, men mere måden hun sagde det på? Jeg føler mig på dette tidspunkt en smule pikeret, så jeg fortæller at jeg IKKE har tænkt mig at køre køkkenhavestilen videre, da det ikke er min force endnu. Jeg har planer om prydhave og enkelte højbede til en start, og jeg glæder mig især til at se morgenfruer, solsikker, georginer og hvad jeg ellers har på lager komme frem derude, men inden jeg når videre bliver kvinden helt bestyrtet og siger så, at nej nej morgenfruer er bare det værste. DEM skal jeg bestemt ikke kaste mig ud i, og hun ved at forrige lejer har været grundig i sine bestræbelser på at udrydde de morgenfruer der var til at begynde med. De er som ukrudt og spreder sig frygteligt.

 

Mener damen altså.

 

 

IMG_2038

Her er jeg nået til et punkt, hvor jeg begynder at være en smule træt af udviklingen, så jeg protesterer og gør meget ud af, at jeg har planer om at have morgenfruer hele vejen rundt langs hækken fordi JEG elsker dem, og derefter gør jeg retræte med undskyldning om, at jeg er begyndt at fryse efter at have stået stille og sludret i henved tyve minutter. Og så er vi fremme ved begyndelsen for alle er forskellige, og hvad jeg mener er havepryd mener andre måske er haveskændsel, men uanset hvad er det MIN have og JEG bestemmer i den. Dog kan jeg ikke helt komme mig over, at nogen i det hele taget synes at morgenfruer er ukrudtsbestemt!

 

IMG_1109

 

 

Som en lille ekstra, har jeg efterfølgende fået at vide, at ovennævnte kvinde er mor til min forrige udlejer, OG at hun er berømt (berygtet) i det halve kvarter pga forskellige hændelser, men selv har jeg nu kun planer om at holde snotten for mig selv, og om at forsøge at gøre sommerhaven en smule mere lukket og privat. Jeg vil IKKE rodes ind i noget som helst fjendskab mellem naboer, som jeg OGSÅ allerede nu har erfaret kører på højt blus. Faneme nej om jeg gider.

 

IMG_6789

Jeg vil have mine morgenfruer og min have for mig selv, og så ellers bare være i fred, og der er ingen tvivl om, at jeg stadig ikke er helt over savnet af mine fredelige marker på Alsøvej. Jeg har ikke hverken i årene inden eller et øjeblik siden, mærket den samme ro indvendigt, været så smertefri eller haft det så godt, som i de tre måneder jeg nåede at bo der inden jeg måtte indse at huset var sygt. Sådan er livet, men en dag siger jeg jer, så VIL jeg bo på samme fredelige facon igen. Det VIL jeg bare.

IMG_1415IMG_6694

17 kommentarer:

 1. Man er bare nødt til at sætte en stopklods med det samme Henriette :)
  Næste gang nogen "plejer at få" så har du selv nogle veninder der er glade at få frugt o.s.v. Nye lejere - nye skikke...
  Og selvfølgelig planter du det du vil i din have!!
  Morgenfruer er skønne :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt forslag Susanne :-) Den bruger jeg sgu da hehe

   Slet
 2. Haha, og så var det forrige lejers mor - så er det da klart, at hun har haft fordele ;0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej nej.. det er min forrige UDlejers mor. Hun bor åbenbart omme bagved min nye adresse, hvilket er ret så kikset egentlig haha.

   Slet
 3. Sjov historie. Jeg er også vild med morgenfruer, og de må gerne brede sig i min have. Og jeg har en diskussion med min svigermor hvert år om morgenfruers berettigelse - hun er bestemt ikke vild med dem. Men - det er MIN have, og det er MIG, der bestemmer, og sådan må det også være for dig. Held og lykke med det hele.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har simpelthen aldrig hørt at de skulle være at betragte som uønskede, men man lærer så længe man lever og JEG elsker dem bare :-))

   Slet
 4. Uha Henriette. Nu møder du den lollandske folkesjæl.Nysgerrighed og fordomme. Du er tilflytter i farvet strik med Københavnsk dialekt. Du er et nyt indlæg i hverdagslivet med få oplevelser.
  Du kan lide frodige bede - cottagestyle. De foretrækker fliser, snorlige rækker og bar jord. Du
  giver dem noget at tale om og gå op i.
  Apropos flygtninge: Dem og Os lever på mange plan

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det skal jeg da lige love for. Jeg vil nu fortsætte med at være som jeg er, tænker at tilbageholdenhed må være vejen at gå. Lad dem snakke, bare jeg ikke blandes ind i noget :-)

   Slet
 5. Uha Henriette. Nu møder du den lollandske folkesjæl.Nysgerrighed og fordomme. Du er tilflytter i farvet strik med Københavnsk dialekt. Du er et nyt indlæg i hverdagslivet med få oplevelser.
  Du kan lide frodige bede - cottagestyle. De foretrækker fliser, snorlige rækker og bar jord. Du
  giver dem noget at tale om og gå op i.
  Apropos flygtninge: Dem og Os lever på mange plan

  SvarSlet
 6. Morgenfruer er dejlige - de kan både nydes, drikkes og spises samt bruge medicinsk. At damen på den anden side af hækken har en anden mening kan du da ikke tage dig af - ej heller skal du give hende lov at få dit og dat fra din have. Det er straks en anden sag hvis man selv tilbyder det.

  SvarSlet
 7. Føj da, for en gimpe. Sæt hælene i med det samme og pis territoriet af, så hun (og andre) ikke får for mange gode ideer. Man kan godt gøre det på en pæn måde, men forstås dette ikke, så må man ty til større bogstaver. Haven skal du naturligvis indrette lige efter dit eget hoved! Og så er solsikker, evt. sået i to rækker, en dejlig tæt og høj hæk, som forhindrer mange nysgerrige blikke, foruden at de er kønne ligesom morgenfruer, som er aldeles dejlige. Varme forårsknus fra

  fru Jensen
  Gudhjem

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har tænkt at være som jeg plejer, nemlig privat og ikke fremfusende. Håber på den måde at jeg kan passe mig selv og ikke blive involveret i al hvad der ellers foregår og fnidder. Det har jeg hele livet været heldig at være forskånet for,så jeg begynder ikke nu med at rode mig ud i nabostridigheder. Jeg skal have masser af solsikker kan jeg godt love dig:-)) Tak og i lige måde Kirsten

   Slet
 8. Jeg havde engang en kolonihave med en meget ubehagelig nabo - hun kunne slet ikke holde ud at vores ting ikke stod på række og meldte os til bestyrelsen ( som heldigvis rystede på hovedet). Nu bor jeg ved en nabo som river sine bede to gange om dagen, og jeg har simpelthen sat højt stakit op, så blodtrykket holdes nede hos både ham og mig, hehe. ' Jeg kan anbefale en dobbelt række Jordskokker, gerne blandet med solsikkefrø som inderhegn, ca 1 meter fra hækken, eller som læhegn omkring siddepladser ( og så kan de spises!)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil SÅ gerne have jordskokker, men hvor pokker køber man dem henne når de skal være hjemmelavede? Jeg har forsøgt at finde dem hos forskellige frøfirmaer og deslige, men hidtil uden held. Tak for tip om dobbelte rækker. DET vil se godt ud :-))

   Slet
  2. Nemmeste i verden, du køber dem Bakke hos købmanden, når du alligevel køber grøntsager.... Hvis der er grønttorv i din by eller i nærheden, er der garanteret en stand der har dem ( og du kan sikkert købe et par bæreposer fulde til special price) husk at holde mindst en meter til hæk osv, da de altså bliver HØJE, og det skal jo også være til at komme til hækken og klippe. i kolonihaven havde vi en græssti langs med haven, så man kunne køre med græsslåmaskine, og dermed holde evt udløbere nede så vi ikke fik ballade med naboen. Apropos din ovennævnte ide om morgenfruer netop langs hækken....jeg tror det indbyder til naboballade at så så kraftigt selvsående planter lige netop langs med hækken.... Jeg ville holde dem inde i ' midten ' af haven. I sådan en ' offentlig ' have som du har, er det med at lave nogle små ' rum' hvor man kan sidde i fred.... For eksempel omkring din fine gårdsplads. Hilsner

   Slet
  3. Nå ja, og så skal de lægges med ca 25-30 cm afstand, ca en håndsbredde nede. Og der skal ikke være græs lige op af dem, så du kan vælge at lave en lang rende eller ' øer' i græsset. Men der skal være bar jord ca en halv meter til alle sider ellers stjæler græs vand og næring, så skokkerne ikke bliver HØJE nok. Når de er 30 cm høje lægger du fx en skovlfuld af din kompost omkring hver. Til efteråret graver du knoldene op, tager de tykke og mest ' skrællevenlige' fra til køkkenet, og lægger de små ned igen, så er der lagt til næste sæson. Iøvrigt findes de i lidt forskellige former og farver, men smager ens.

   Slet